Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Baby X –copilul virtual care învaţă la fel ca un copil real

Cercetătorii au atins performanţe uimitoare în crearea unei memorii artificiale, iar printre cele mai noi reuşite se numără crearea unei memorii artificiale care învaţă precum un copil. Se ştie că în primii ani de viaţă mintea umană este precum un burete care absoarbe tot ceea ce află. De fapt, anii copilăriei sunt cei mai productivi când vine vorba de asimilarea de noi informaţii şi experienţe. Se pare că reproducerea memoriei umane în acest stadiu deja s-a produs şi, în curând, vom avea roboţi care memorează şi reţin cu uşurinţă, asemeni copiilor mici, tot ceea ce-i învăţăm.
O echipă condusă de Mark Sagar, director al Laboratorului de Tehnologii Animate din cadrul Institutului de Bioinginerie din Auckland, a iniţiat împreună cu echipa sa un experiment în acest sens. Denumit Baby X, experimentul constă în simularea expresiilor faciale, citirea unor cuvinte de bază, recunoaşterea unor simboluri uzuale şi reacţionarea la feedback-ul pozitiv. Robotul poate fi distras, la fel ca un copil mic, şi îşi pierde concentrarea dacă interesul nu-i este menţinut.

550x306x51725032d73e3ed6ee89993f1e6310791-550x306.jpg.pagespeed.ic.RU-6wdwFBY
Proiectul Baby X este un prototip animat al unui copil de câţiva ani reprodus în memoria unui computer.Infantul computerizat încoporează un număr de algoritmi care reproduc comportamentul neuronal al unui copil atunci când învaţă şi modul în care răspunde stimulilor din jurul lui când este lăudat, de exemplu, ca efectul dopaminei în cazul laudelor. Baby X poate vedea şi auzi, dar şi mima expresii faciale sugestive la fel ca un copil. Inventatorii săi folosesc modele de bază în învăţare precum repetiţia, asocierea, condiţionarea, ajutorul, pentru a-l deprinde cu anumite aptitudini de bază.
Cercetătorii din Noua Zeelandă sunt optimişti în privinţa evoluţiei lui Baby X, afirmând că acesta se află într-un progres continuu. Echipa a reuşit performanţe uimitoare, mai ales că este ştiut că inteligenţa umană este destul de greu de reprodus artificial.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J