Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Bateriile Li-Ion vor avea un nou design ce promite dublarea autonomiei de stocare

In tot acest timp, tehnologia a inceput sa evolueze tot mai mult, la fel si telefoanele mobile care au devenit ceva banal in zilele de azi. Acestea schimbandu-se aproape radical fata de timpurile trecute cand telefoanele erau mici si groase cu o tastatura simpla. Acum, smartphone-urile sunt mari si ultra subtiri cu o tastatura touchscreen (atingerea ecranului), in plus acestea mai au si o multitudine de aplicatii si jocuri interesante.

In ceea ce priveste autonomia bateriilor, cercetatorii au venit cu tot felul de tehnologii ce promiteau o fiabilitate mai buna si o capacitate de stocare mai mare, insa aceastea nu au ajuns sa se comercializeze pana acum. Cativa cercetatori de la universitatea Stanford propun un nou design care va promite acumulatorilor Litiu-Ion o marire considerabila a eficientei si autonomiei de stocare.
baterieBateriile Litiu-Ion comercializate in prezent pe piata folosesc un catod fabricat din oxizi sau fosfati complecsi de litiu si un anod fabricat din carbon sau silicu. Posibilitatea de fabricare a unui anod numai din litiu a fost cercetata mai multa vreme si promitea o autonomie mai buna, insa rezultatele incercarilor anterioare nu au fost la fel de bune pe cat se asteptau: avand o autonomie initiala de 96% si o degradare de 50% dupa numai 100 de cicluri.

Cauza de ingreunare a utilizarii litiului este data de ionii metalului folosit ce tind sa se stranga pe suprafata anodului si sa rupa pelicula de protectie, care ulterior vor forma structuri metalice ce scurtcircuiteaza bateria si de reactivitate mare a acestui metal. Trecand de aceasta cauza, litiul are cea mai mare densitate energetica dintre toate metalele, fiind si foare usor.
structura bateriei litiu-ionCercetatorii de la Stanford tot incercand sa imblanzeasca acest metal pentru a obtine o baterie Litiu-Ion perfecta, au propus o solutie care consta in acoperirea anodului cu o pelicula foarte fina de carbona. Aceasta structura de tip fagure este foarte subtire avand doar 20 de nanometri, insa este capabila sa opreasca extinderea atomilor de litiu din anod si sa izoleze metalul reactiv de solutia electrolitului.

In prezent, modelul testat la universitatea Stanford au ajuns la o autonomie de stocare de 99% dupa 150 de cicluri, fiind si valoarea minima a unui produs comercializat, insa cercetatorii incearca atingerea autonomiei de 99,9%.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J