Cum vor arăta oraşele inteligente din viitor?

Statisticile estimează că până în anul 2050 jumătate din populaţia lumii va locui în mediul urban, iar tehnologia va juca un rol important în viaţa locuitorilor acestora. De la fluidizarea traficului până la depistarea scugerilor de gaze, toate acestea vor fi remediate înainte de a lua amploare, prin intermediul tehnologiilor moderne.

Specialiştii consideră că metropolele deja au suferit un proces amplu de tehnologizare. De exepmlu, în New York există camere de filmat la tot pasul în trafic, resursele de apă sau electricitate sunt strict contorizate. Mai mult, smartphone-urile existente aproape în buzunarul fiecărui locuitor al marelui oraş au devenit indispensabile şi ne arată cât de tehnologizată este viaţa urbană. Aplicaţii pentru chemarea taxiurilor, reglarea căldurii în cameră, găsirea prietenilor în oraş, toate sunt părţi ale unei vieţi extrem de informatizate, fără de care mulţi nu ar mai putea trăi.

Spanish-concept-for-a-smart-city

Pătrunderea tehnologiei în mediul urban nu este un lucru negativ. Numeroase pericole, precum avertismentele de inundaţii sau incendiile sunt prevenite datorită unor programe create special pentru detectarea acestora. De exemplu, în Rio de Janeiro există o monitorizare permanentă a alunecărilor de teren, iminente în urma ploilor torenţiale, locuitorii fiind sesizaţi asupra zonelor de risc prin intermediul tehnologiei.

Ideea este că deja trăim în oraşe inteligente unde riscurile pot fi mai uşor depistate şi combătute decât în trecut, iar evoluţia nu se opreşte aici. Se doreşte dezvoltarea aşa numitelor tehnologii sociale prin care oamenii să comunice cât mai eficient cu autorităţile locale prin adresarea plângerilor cetăţenilor direct la sursele dorite.

Astfel, se lucrează la crearea unei infrastructuri solide care să răspundă nevoilor cetăţenilor cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră. Se doreşte ca aplicaţiile informatizate să pătrundă în cât mai multe zone şi domenii de activitate pentru a rezolva problemele locuitorilor. Conceptul de smart city se dezvoltă tot mai mult şi în Europa, unde autorităţile locale colaborează cu companii din întreaga lume pentru a crea soluţii viabile în contextul unei urbanizări continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.