Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Milioane de imagini istorice vor apărea pe Flickr

Un profesor universitar din America a început crearea unei baze de date care va conţine 12 milioane de fotografii fără drepturi de autor. Kalev Leetaru a încărcat deja 2.6 milioane de imagini pe Flickr, care pot fi găsite la căutare datorită tag-urilor adăugate automat.
Fotografiile reprezintă imagini şi desene, scanate de către organizaţia Arhiva Internetului, din peste 600 de milioane de cărţi, iar până în prezent acestea erau foarte greu de accesat online. Iniţiatorul proiectului a declarat că, până acum, proiectele digitale de gen s-au focusat pe cărţi şi au ignorat modul în care imaginile au evoluat de-a lungul timpului şi importanţa lor asupra culturii noastre. Vizitatorii site-ului pot descărca imagini gratuit deoarece acestea datează din perioada cuprinsă între 1500 până în 1922 când au fost incluse drepturile de autor.

post_box_southend_19571969_mid

Profesorul Kalev Leetaru a început să lucreze la acest proiect în timpul unor cercetări făcute la Universitatea Georgetown în cadrul unui proiect iniţiat de Yahoo, propietarul reţelei Flickr. Pentru a-şi atinge scopul, acesta şi-a creat propriul soft pentru a urmări procesul prin care cărţile au devenit digitale. În colaborare, Arhiva Internetului a folosit un program pentru identificarea literelor pentru a analiza cele 600 de pagini scanate şi converti imaginea fiecărui cuvânt în text găsit la căutare. Programul recunoştea şi paginile care conţineau imagini şi le elimina.
Programul creat de Leetaru folosea aceaste informaţii pentru a reveni asupra scanărilor originale şi extrage părţile pe care Arhiva Internetului le-a ignorat. Ulterior, paginile erau salvate în formatul Jpeg. De asemenea, programul copia şi descrierea fiecărei imagini, aşa cum apărea în carte. Astfel au ajuns pe Flickr şi oricine le poate vedea gratis.
Proiectul este unul extrem de apreciat mai ales că găsirea unor imagini care să conţină informaţii detaliate este un proces dificil şi anevoios pentru arhivişti. De exemplu, putem vedea istoria telefonului în imagini şi călători vizual în timp pentru a urmări evoluţia lui uimitoare.
Proiectul va fi finalizat anul viitor, iar dorinţa iniţiatorului este de a crea o conexiune între această bază imensă de imagini cu cea mai faimoasă enciclopedie a lumii, Wikipedia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J