„Nasul Digital” poate detecta diferite afecţiuni

Nu doar câinii şi pisicile au acel miros dezvoltat cu ajutorul căruia pot detecta diferite substanţe şi chimicale, dar şi oamenii cu ajutorul unui cip superperformant. Oamenii vor putea depista, din timp, boli destul de grave, doar cu ajutorul mirosului. Sunt deja cunoscute programele prin care câinii sunt instruiţi să sesizeze afecţiuni precum cancerul, sau să anticipeze apariţia unei crize epileptice a stăpânului lor.

Ideea unui dispozitiv care să detecteze prin miros astfel de boli nu este nouă, dar, se pare că abia de curând munca oamenilor de ştiinţă a început să prindă contur. Meritul îi revine unui specialist de renume în domeniul cercetării, medicul Andrew Koehl, inventatorul microcipului. Senzorul,

care nu este mai mare decât o monedă, funcţionează pe baza creării unui spectru ce conţine toate chmicalele existente în aer, identificând particularităţile fiecărei substanţe. Dacă senzorul este setat şi calibrat, la un anumit nivel, va declanşa o alarmă.

The Owlstone Chip
Cercetările încep să evolueze din ce în ce mai mult, iar echipa de inventatori speră ca, în câţiva ani, microcipul să fie utilizat ca un instrument de diagnostic folosit frecvent şi eficient de către majoritatea populaţiei. Uimitoare este descoperirea potrivit căreia în respiraţia fiecărei persoane există componente care pot indica o anumită afecţiune, iar detectarea acestora va deveni extrem de facilă.

Cancerul, tuberculoza şi chiar astmul sunt printre bolile preconizate a pute fi depistate de către microcip. Iniţial, s-a dorit ca tehnologia revoluţionară să fie folosită în scopuri de apărare, precum detectarea de expolzibil, chimicale toxice sau alte ameninţări, care au devenit tot mai pregnante în urma atacurilor din 9/11.
Senzorul este deja utilizat în industria alimentară de către Coca Cola şi Nestle, dar şi de către mari companii petroliere.

Ceea ce se doreşte pentru viitor este ca acesta să devină utilizabil de către consumatorii în masă, pentru a-i alerta atunci când măncărurile din frigider se alterează, sau pentru alte întrebuinţări casnice legate de alimentaţie sub forma unei aplicaţii disponibile pe smartphone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.