Robo Brain-robotul care ajută alţi roboţi să înveţe

Robo Brain este un sistem informatic performant care colaţionează informaţiile de pe internet cu cele de pe computer şi simulările făcute cu roboţii reali şi învaţă din ele. Astfel sistemul creează o bază de date care va fi folosită pentru crearea unor prototipuri utile în cercetările robotice viitoare, cum sunt cele pentru crearea roboţilor pentru maşinile care se conduc singure sau roboţii utili în casă.
Echipa de cercetători, care reuneşte oameni de ştiinţă de la universităţi de prestigiu precum Stanford, Brown sau Berkeley, a început deja descărcarea de imagini şi videoclipuri, iar până în prezent a descărcat 1 miliard de imagini, 120 000 de videoclipuri de pe Youtube şi 100 de manuale de utilizare. Robo Brain va folosi această bază generoasă de date, creând un mecanism prin care va recunoaşte obiectele din imagine. Imaginile vor fi corelate cu video-urile şi textele pentru a recunoaşte modul în care obiectele sunt folosite de către oameni. Singurul risc în reuşita invenţiei îl constituie erorile numerose de pe Web, de genul 404 URL care vor produce inexactităţi în sistemul lui Robo Brain.
fajb_robobrain_01_aug2014
Principalul scop pentru care acest robot a fost creat este acela de a ajuta la dezvoltarea altor roboţi, cărora le va veni în ajutor. Procedeul este foarte simplu. Practic, un robot care întâmpină o nouă situaţie în sistemul său computerizat îl va accesa automat pe Robo Brain, care funcţionează ca o bază de date complexă. De exemplu, dacă un robot are nevoie de informaţii despre cum să aşeze vasele, îl poate accesa pe Robo Brain care îi va lista imagini cu îndeplinirea acelei sarcini.
Robo Brain întâmpină şi câteva probleme. De exemplu, informaţiile luate de pe Youtube sau alte surse de internet ne pot induce în eroare când vrem să realizăm un anumit lucru, iar robotul poate învăţa ceva ce nu este dorit. De asemenea, informaţiile introduse de vizitatori pot fi îndoielnice, iar astfel se produce un blocaj în algoritmul sistemului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.