Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Cel mai mic joc de şah pentru computere

Un programator francez a reuşit performanţa de a realiza cel mai mic joc de şah de doar 486 bites, ce poate fi instalat pe Windows, Mac OS X şi Linux.Până acum, recordul pentru cel mai mic joc de şah era deţinut de 1K ZX Chess, care a fost în fruntea clasamentului timp de 33 de ani.

boot_chess
Boot Chess, care i-a luat locul, părea iniţial un proiect utopic, după cum declară inventatorul său, Olivier Poudade, care speră ca invenţia lui să devină o sursă de inspiraţie şi pentru alţi programatori. Acesta consideră că programatorii ar trebui să se concentreze şi pe optimizarea mărimii jocurilor, nu doar pe viteza acestora.
Micul Boot Chess reprezintă şi un omagiu pe care inventatorul francez a dorit să-l aducă predecesorului său, David Horne, creatorul 1K ZX Chess, precum şi unor invenţii mai puţin cunoscute din anii 80, precum Russian ZX 81 şi ZX Spectrum.
ZX81 este cunoscut în nişa programatorilor ca având doar 1 024 bites memorie RAM şi, deşi reprezintă o invenţie revoluţionară pentru acei ani avea, evident, o funcţionalitate limitată. Evoluţia a fost însă rapidă, iar, în prezent, computerele au prevăzute cipuri care pot depozita de milioane de ori mai multă informaţie.
Olivier Poudade, care este membru al grupului de programatori Red Sector Inc, a trebuit să ajusteze design-ul jocului de şah chiar mai mult decât predecesorul său. Tabla de şah şi piesele sunt reprezentate doar de text, unde P-ul reprezintă pionii, Q-ul regina, iar punctele reprezintă spaţiul gol lăsat de piese, atunci când sunt mutate.
Jocul nu a primit însă laude. Mulţi dintre criticii săi motivează că Boot Chess nu poate fi numit cu adevărat un joc de şah deoarece nu permite angrenarea jucătorului în mutări defenisve prin care un rege şi o tură, de exemplu, îşi schimbă poziţiile simultan.
Totuşi, 1K ZX Chess prezenta aceleaşi limitări dar, dacă doriţi un joc de şah retro, adică o versiune a vechilor jocuri pe computer cu grafice şi nu litere, care să permită mutări în rocadă, atunci versiunea creată de mexicanul Oscar Toledo G în Javascript, denumită Tiny Chess, este mai eficientă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J