Dacă deții un MacBook și dorești să îți extinzi spațiul de lucru prin conectarea unui monitor extern, ai venit în locul potrivit. În acest articol, vei învăța cum să conectezi MacBook-ul la un monitor și vei primi sfaturi utile pentru alegerea unui monitor potrivit. Așadar, hai să începem!
Verifică porturile disponibile pe MacBook și monitor
Pentru a putea conecta un monitor la MacBook, este important să verifici porturile disponibile pe ambele dispozitive. Majoritatea MacBook-urilor moderne au porturi USB-C, care pot fi utilizate pentru a conecta diverse accesorii, inclusiv un monitor extern. De asemenea, MacBook-urile mai performante, precum modelele MacBook Pro de 14 și 16 inch, sau dispozitivele desktop precum Mac mini, Mac Studio și Mac Pro, sunt echipate și cu un port HDMI, care poate fi o opțiune excelentă pentru conectarea unui monitor.
În ceea ce privește monitoarele, majoritatea modelelor moderne vor avea porturi HDMI pentru intrare video. Există și monitoare care dispun de porturi DisplayPort și USB-C, dar acestea sunt mai puțin comune decât porturile HDMI. Monitoarele mai vechi pot folosi porturi DVI sau VGA. Dacă nu ai încă un monitor, recomandăm să achiziționezi unul care să dispună de aceleași porturi ca și MacBook-ul tău, astfel încât să simplifici procesul de conectare și să reduci numărul de cabluri și adaptoare necesare.
Achiziționează cablurile și adaptoarele potrivite
După ce ai identificat porturile disponibile pe MacBook și monitor, următorul pas este să achiziționezi cablurile și adaptoarele potrivite pentru a realiza conexiunea. În unele cazuri, este suficient să achiziționezi un singur cablu. În altele, va trebui să investești în adaptoare care să îți permită să conectezi un cablu la două porturi diferite.
Dacă MacBook-ul tău nu dispune de un port HDMI, vei avea nevoie în mod probabil de un adaptor HDMI către USB-C. Din fericire, astfel de adaptoare sunt destul de comune și pot fi achiziționate din Apple Store sau de la alți retaileri terți. Asigură-te că iei în considerare lungimea cablurilor înainte de a le achiziționa. În general, este mai bine să optezi pentru cabluri mai lungi, astfel încât să ai posibilitatea de a muta echipamentele pe birou sau masă cu ușurință. De asemenea, cablurile mai lungi îți permit să rearanjezi lucrurile atunci când este necesar. Este mult mai ușor să ascunzi cablurile lungi decât să lucrezi cu cabluri prea scurte pentru a conecta două dispozitive în mod confortabil. Cablurile scurte se pot deconecta cu ușurință, în timp ce cele lungi nu prezintă această problemă!
Conectează totul și ajustează setările
După ce ai identificat porturile disponibile și ai achiziționat cablurile și adaptoarele necesare, următorul pas este să conectezi cablurile și să începi să utilizezi monitorul cu MacBook-ul. În primul rând, asigură-te că monitorul are cablul de alimentare conectat și este pornit. Apoi, conectează cablul la monitor și MacBook. În cazul unui MacBook sau iMac, monitorul extern va continua afișarea ecranului încorporat. În funcție de poziționarea monitorului în raport cu laptopul – în dreapta, în stânga sau chiar deasupra sau dedesubtul acestuia – va trebui să ajustezi setările pentru a reflecta această configurație. Pentru a face acest lucru, accesează Preferințe de sistem > Ecrane. Aici vei vedea afișat ecranul încorporat al MacBook-ului și monitorul extern ca două file separate. Poți ajusta luminozitatea, profilul de culoare și rezoluția monitorului extern. De asemenea, poți seta orientarea și rata de reîmprospătare a monitorului și poți ajusta dimensiunea textului afișat pe ecranul încorporat al MacBook-ului. Pentru a schimba aranjamentul ecranului încorporat și a monitorului extern, apasă butonul Aranjează de sub previzualizările ecranelor. Apoi, trage și plasează cele două pătrate reprezentând ecranul MacBook-ului și monitorul extern astfel încât să fie poziționate la fel ca în realitate. Când ecranele sunt poziționate corect, apasă Gata. În fereastra de aranjament a ecranelor, poți observa că unul dintre ecrane are o bară albă în partea de sus, în timp ce celălalt nu. Această bară determină care ecran este considerat „ecranul principal”, adică cel care afișează Dock-ul și notificările în timpul utilizării MacBook-ului. Pentru a schimba ecranul principal, trage și plasează bara albă pe ecranul pe care dorești să îl setezi ca „ecran principal”. De asemenea, poți schimba ecranul principal din fereastra „Ecrane”. Sub fila Ecran încorporat, apasă meniul derulant Utilizare ca și selectează Ecran principal sau Ecran extins. Poți selecta, de asemenea, opțiunea Oglindă pentru \[Numele monitorului extern\], dar aceasta va face ca monitorul extern să afișeze o copie exactă a ecranului MacBook-ului, în loc să funcționeze ca o extensie a acestuia. Este deosebit de util să folosești funcția de oglindire a ecranului atunci când conectezi MacBook-ul la un televizor sau la un proiector și ții o prezentare. Cu toate acestea, în cazul utilizării unui monitor de calculator, este mai bine să îl setezi ca ecran principal sau ecran extins, pentru a beneficia de un spațiu de lucru mai mare.
Cum să rezolvi problemele cu monitorul extern
În cazul în care monitorul extern nu se afișează sau afișează mesajul „no connection detected” (nu se detectează conexiunea), există câteva lucruri pe care le poți verifica. În primul rând, asigură-te că cablurile sunt bine conectate la porturile respective. Dacă sunt conectate corect și problema persistă, încearcă să le deconectezi și să le reconectezi. Poți încerca și să conectezi cablurile în alte porturi, dacă dispozitivele respective dispun de mai multe porturi de același tip. Dacă monitorul continuă să nu se conecteze, încearcă să folosești un alt cablu pentru a realiza conexiunea. De asemenea, verifică dacă monitorul are butonul de pornire apăsat sau dacă există butoane care să mărească luminozitatea acestuia. În cazul în care problema persistă, poți încerca să deconectezi cablul de alimentare al monitorului și să îl reconectezi. Dacă ai posibilitatea, încearcă să testezi monitorul cu un alt laptop sau calculator pentru a te asigura că acesta funcționează corect.