ULTIMELE ARTICOLE

Apple a dezvăluit ce va fi în noul iOS 18

Apple a dezvăluit noul iOS 18, aducând o serie de funcții captivante și inovații. Lansat în cadrul Conferinței anuale Worldwide Developers (WWDC) pe 10 iunie, evenimentul a fost urmărit online de milioane de fani și dezvoltatori.

Una dintre cele mai impresionante funcții noi este Tap to Cash, care permite utilizatorilor să transfere bani între iPhone-uri prin simpla atingere a telefoanelor. Fără a dezvălui informații personale, utilizatorii pot trimite fonduri către un alt utilizator Apple Pay aflat în apropiere. Este suficient să aduci smartphone-ul aproape de dispozitivul destinatarului, să selectezi opțiunea de transfer și fondurile vor fi transferate automat.

iOS 18 aduce și o multitudine de opțiuni de personalizare. Utilizatorii vor putea schimba culoarea pictogramelor aplicațiilor atunci când activează tema întunecată, muta liber pictogramele pe ecran și personaliza culorile acestora. De asemenea, fiecare aplicație poate avea o autentificare separată, folosind parolă, Face ID sau Touch ID, oferind un plus de securitate și flexibilitate.

Aplicația Photos primește un design nou, care face mai ușoară gestionarea și personalizarea setărilor frecvent utilizate. Utilizatorii pot filtra fotografiile după persoane, zile sau excursii cu un simplu clic pe butonul „Filtrare”. Aplicația de e-mail de pe iPhone va introduce și ea un nou principiu de catalogare.

iMessage primește capabilități de satelit, permițând trimiterea și primirea de mesaje chiar și atunci când utilizatorii nu sunt conectați la o rețea mobilă sau Wi-Fi. Această funcție va fi disponibilă pe iPhone 14 și modelele ulterioare actualizate la iOS 18, oferind o conectivitate mai bună în zonele izolate.

Apple nu s-a oprit aici. Noul iOS 18 va integra capabilitățile de inteligență artificială Apple Intelligence și, în anumite țări, ChatGPT de la OpenAI, disponibil gratuit pentru utilizatorii Apple. Funcțiile de control pentru casele inteligente și opțiunea de a scrie manual în calculator cu ajutorul unui stylus adaugă un plus de utilitate și confort.

Se preconizează că iOS 18 va fi disponibil pentru utilizatori în septembrie. Rămâne de văzut care dintre aceste funcții vor fi disponibile în Rusia, având în vedere că Apple a suspendat livrările oficiale și anumite servicii, inclusiv Apple Pay, după începerea operațiunilor militare speciale în Ucraina.

În plus, Apple a lansat noi sisteme de operare pentru Mac, iPad, Apple Watch și ochelarii de realitate mixtă Apple Vision Pro, consolidându-și astfel poziția de lider în inovație tehnologică.

Sursa foto: Apple

Musk a amenințat că va interzice dispozitivele Apple din companiile sale

Elon Musk a lansat un avertisment sever împotriva Apple, amenințând că va interzice utilizarea dispozitivelor companiei în cadrul propriilor sale afaceri dacă Apple integrează ChatGPT de la OpenAI în noile sale sisteme de operare. Musk, cunoscut pentru opiniile sale ferme privind securitatea și confidențialitatea datelor, a calificat această mișcare drept „o încălcare inacceptabilă a securității”.

Pe rețelele de socializare, Musk a declarat că vizitatorii din birourile companiilor sale vor trebui să predea dispozitivele Apple, care vor fi depozitate într-o cușcă Faraday – un dispozitiv care limitează expunerea la câmpurile electromagnetice externe. El a criticat Apple pentru că „nu a fost suficient de inteligent să-și construiască propria IA”, dar a reușit să se asocieze cu OpenAI, ridicând întrebări despre securitatea și confidențialitatea utilizatorilor.

Apple a anunțat pe 10 iunie un set de funcții bazate pe inteligență artificială pentru iPhone și Mac, denumit Apple Intelligence (AI). Printre acestea, se numără integrarea ChatGPT în asistentul vocal Siri, care va avea acces la corespondență și alte informații stocate pe dispozitiv pentru a înțelege contextul. Siri va putea redirecționa utilizatorii către chatbot-ul ChatGPT dacă nu poate finaliza anumite sarcini. Apple a subliniat că fără permisiunea utilizatorului, Siri nu va folosi ChatGPT și că Apple Intelligence funcționează doar pe dispozitiv, fără a trimite date către servere externe.

Musk a fost unul dintre fondatorii OpenAI, dar a părăsit organizația și acum deține propria companie, X.AI, care dezvoltă un chatbot bazat pe inteligență artificială numit Grok, în competiție directă cu OpenAI. Musk a acuzat OpenAI că a devenit o subsidiară cu sursă închisă a Microsoft, lucrând pentru a maximiza profiturile acestora în detrimentul beneficiului umanității. OpenAI a respins acuzațiile, sugerând că afirmațiile lui Musk sunt motivate de regrete pentru că nu mai este implicat în companie.

Apple promite că noul său Apple Intelligence va stabili un nou standard pentru confidențialitate în domeniul inteligenței artificiale, oferind utilizatorilor acces la funcții avansate într-un mod sigur și securizat. Rămâne de văzut cum va evolua această dispută între doi dintre cei mai mari giganți tehnologici ai lumii.

iPhone poate afișa ora chiar și atunci când bateria este descărcată cu iOS 18

0

Apple a dezvăluit iOS 18 în timpul discursului principal la WWDC 2024 și, în timp ce compania a pus accentul pe caracteristici majore, cum ar fi inteligența artificială (Inteligentă Apple? Inteligență artificială? Ambele?), multe funcții mai mici au trecut neobservate sau au fost descoperite doar când utilizatorii au avut acces la versiunea beta pentru dezvoltatori.

Una dintre aceste caracteristici este un ecran îmbunătățit pentru modul de baterie scăzută, care afișează acum ora și statusul „găsibilității” iPhone-ului. Utilizatorul Reddit „ant_t99” a descoperit această nouă funcție și a distribuit o fotografie pe platforma de socializare. Noutatea constă în afișarea orei în colțul din stânga sus, acolo unde apare de obicei când iPhone-ul este pornit.

Textul „iPhone se găsește” nu este nou, dar este prima dată când apare în acest context, indicând că iPhone-ul poate fi localizat prin rețeaua Find My Apple chiar și atunci când bateria este descărcată. Acest lucru este util pentru utilizatorii care își pierd telefonul, deoarece pot vedea dacă dispozitivul lor este încă localizabil.

Un aspect interesant este cum poate iPhone-ul să afișeze ora și să fie găsit chiar și cu bateria descărcată. Răspunsul este că, deși bateria este prea scăzută pentru a alimenta întreaga experiență de smartphone, există suficientă energie pentru a menține funcții de bază precum afișarea orei. Telefoanele se închid de obicei înainte ca bateria să se descarce complet, prevenind astfel deteriorarea acesteia și lăsând suficientă energie pentru funcții esențiale.

Această mică caracteristică poate fi de mare ajutor, în special pentru cei care nu poartă ceas și se bazează pe iPhone pentru a verifica ora. Chiar dacă telefonul tău moare, vei putea în continuare să vezi cât e ceasul.

În timp ce Apple a fost criticată pentru că a preluat unele funcții de la Android în iOS 18, această inovație este ceva ce mulți utilizatori ar dori să vadă replicată de Google într-o versiune viitoare de Android.

Partajare de Ecran și Speaker Spotlight – Noile Funcții WhatsApp pentru Apeluri Video

0

WhatsApp a lansat o actualizare majoră pentru apelurile video, aducând funcții mult așteptate și îmbunătățiri semnificative. Acum, utilizatorii pot include până la 32 de participanți într-un apel video, indiferent de dispozitivul folosit – o creștere de la limitele anterioare de 32 pe mobil, 16 pe Windows și 8 pe macOS.

Una dintre cele mai interesante noutăți este funcția de partajare a ecranului cu audio, care permite utilizatorilor să își împărtășească ecranul în timpul apelurilor video, similar cu alte platforme de conferințe populare. De asemenea, WhatsApp introduce funcția Speaker Spotlight, care scoate în evidență vorbitorul principal prin evidențierea acestuia într-un chenar și plasarea lui în prim-plan pe ecran, asemănător cu funcționalitatea oferită de Zoom.

Toate aceste funcții vor fi implementate în următoarele săptămâni, perfect sincronizate pentru cei care lucrează de la distanță, călătoresc sau sunt în vacanță. WhatsApp promite să mențină un focus pe calitatea audio și video, asigurând apeluri mai clare „indiferent unde te afli”. Pentru a îndeplini această promisiune, a fost lansat un nou codec, MLow, care îmbunătățește calitatea apelurilor, oferind o anulare mai bună a zgomotului și ecoului, în special pe terminalele mobile. În plus, apelurile video vor beneficia de o rezoluție superioară dacă utilizatorii au o conexiune rapidă la internet.

Această actualizare vine la momentul potrivit pentru a răspunde nevoilor de comunicare și colaborare eficientă în diverse medii, fie că este vorba de muncă, deplasări sau momente de relaxare.

Musk a spus că în cinci ani AI va fi mai inteligentă decât toți oamenii la un loc

Elon Musk, antreprenorul cunoscut, susține că până în 2029, inteligența artificială (IA) ar putea depăși în inteligență întreaga populație umană. Această afirmație a fost făcută de Musk pe platforma socială X (cunoscută anterior sub numele de Twitter).

Într-un răspuns la o postare pe X, Musk a distribuit un videoclip în care futuristul american Raymond Kurzweil afirmă într-un podcast al comedianului Joe Rogan că până în 2029, IA va ajunge la nivelul inteligenței umane.

Musk a adăugat că „Inteligența artificială va fi probabil mai inteligentă decât orice om în anii următori. Până în 2029, este probabil că IA va depăși în inteligență întreaga populație umană”, comentând astfel afirmațiile lui Kurzweil.

China avertizează că interzicerea TikTok va avea consecințe în SUA

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a avertizat că interdicția propusă pentru aplicația mobilă chineză TikTok în Statele Unite ar putea avea consecințe grave pentru SUA în viitor. Acesta a comentat un proiect de lege în curs de elaborare de către Camera Reprezentanților, care vizează interzicerea rețelelor sociale controlate de „atacatorii străini”.

Wenbin a subliniat că, deși Washingtonul nu a prezentat dovezi concrete că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA, autoritățile americane continuă să încerce să suprime aplicația. El a avertizat că această abordare ar putea avea consecințe negative pentru Statele Unite în viitor.

Comentariile au fost făcute în contextul proiectului de lege intitulat „Protecția americanilor împotriva aplicațiilor controlate de atacatori străini”, elaborat de legislatorii Camerei Reprezentanților SUA la începutul lunii martie. Scopul acestui proiect de lege este să oblige compania chineză ByteDance să vândă aplicația TikTok.

Parlamentul European a aprobat prima lege din lume privind inteligența artificială

Parlamentul European a aprobat o legislație care reglementează utilizarea inteligenței artificiale (IA). 523 de persoane au votat „pentru”, 46 „împotrivă”, iar 49 s-au abținut, transmite serviciul de presă al Parlamentului European.

Documentul a fost adoptat de negociatori pe această temă în decembrie 2023.

„Noile reguli interzic anumite aplicații de inteligență artificială care amenință drepturile cetățenilor, inclusiv sistemele de clasificare biometrică bazate pe caracteristici sensibile, precum și extragerea inadecvată a imaginilor faciale de pe Internet sau a imaginilor CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială”.

GPT-4 a fost învățat să omoare monștri în DOOM fără pregătire

Rețeaua neuronală a reușit să joace fără a fi antrenată în prealabil, însă modelul AI nu poate explica acțiunile sale.

Angajatul Microsoft și cercetătorul de la Universitatea York, Adrian de Winter, au demonstrat că rețeaua neuronală GPT-4 poate juca clasicul joc shooter DOOM fără a fi pregătită în prealabil. Pentru a permite rețelei neuronale să joace, s-a folosit interfața GPT-4V, care permite AI-ului să proceseze imagini și să interacționeze cu informațiile primite. De Winter a explicat că GPT-4V capturează ecranul motorului de joc și creează apoi descrieri structurale ale stării jocului. Pe baza acestor date vizuale și a acțiunilor anterioare, rețeaua neuronală ia decizii.

GPT-4 a fost capabilă să navigheze prin niveluri, să deschidă uși și să lupte cu inamicii. Cu toate acestea, există anumite limitări. De exemplu, când monștrii ies din câmpul vizual al ecranului, AI-ul uită de ei, ceea ce permite inamicilor să atace personajul principal din lateral sau din spate. Indicațiile pentru rețeaua neuronală în caz de avarie, când inamicul nu este vizibil, nu sunt foarte utile.

De Winter a observat că GPT-4 joacă la un nivel începător și nu își poate explica corect acțiunile. Când rețeaua neuronală a fost întrebată de ce a luat o anumită decizie corectă în timpul jocului, rezultatele au fost eronate. Cercetătorul este îngrijorat de cât de simplu a fost procesul de configurare a rețelei neuronale pentru a juca DOOM. De Winter subliniază importanța de a lua în considerare consecințele utilizării greșite a modelelor AI în astfel de contexte.

Motorola a arătat telefonul viitorului: este purtat la încheietură

0

La Mobile World Congress (MWC) 2024, Motorola a prezentat un concept de gadget inovator numit Adaptive Display. Acest dispozitiv unic combină funcționalitățile unui smartphone tradițional cu designul flexibil și portabil al unei brățări, atrăgând atenția prin caracteristicile sale distinctive. Conform Hi-Tech Mail.ru, care a examinat îndeaproape produsul, Motorola îl descrie ca fiind un display revoluționar. Utilizatorii pot interacționa cu el ca și cum ar fi un smartphone obișnuit, având avantajul suplimentar de a-l putea purta pe încheietura mâinii, asemenea unui ceas sau unei brățări, datorită cadrului său flexibil care se adaptează și menține forma dorită.

Când este desfășurat complet, dispozitivul dezvăluie un ecran pOLED de 6,9 inchi, cu rezoluție FHD+, oferind o experiență vizuală remarcabilă. În configurația de brățară, ecranul se reduce la o dimensiune mai compactă de 4,6 inchi, păstrând în același timp funcționalitatea sensibilă la atingere, capacitatea de a afișa notificări și de a reda conținut.

Cu toate acestea, vizitatorii MWC 2024 nu au avut oportunitatea de a testa direct Adaptive Display, deoarece acesta era expus în spatele unui panou de sticlă. Prezentarea acestui dispozitiv urmează dezvăluirii anterioare a Motorola la o altă expoziție tehnologică din Barcelona, unde au introdus Clicks, o carcasă pentru tastatură care transformă un iPhone obișnuit într-un telefon cu butoane.

Ce știm despre Samsung Galaxy Ring, lansat oficial la MWC 2024 de la Barcelona

La Mobile World Congress (MWC) 2024, desfășurat în BarcelonaSamsung Electronics a dezvăluit în premieră Galaxy Ring, un dispozitiv smart sub forma unui inel, dedicat sănătății și monitorizării. Iată câteva detalii despre acest produs inovator:

 1. Design și Dimensiuni:
  • Galaxy Ring este disponibil în trei culori: ceramic negruplatină argintie și aur.
  • Acest inel inteligent vine în nouă dimensiuni, de la 5 la 13, corespunzând termenilor tehnici de la S (small) la XL (extra large).
  • Cu o greutate de doar 2,3 grame (pentru cea mai mică dimensiune), este aproape prea ușor pentru a fi simțit, dar confortabil pentru purtare continuă, inclusiv în timpul somnului.
 2. Funcționalități:
  • Monitorizarea sănătății: Galaxy Ring dispune de senzori avansați, inclusiv ritm cardiac, ritm respirator, mișcare nocturnă și latență a somnului. Aceste date sunt utilizate pentru a evalua modelele generale de somn.
  • Platforma Samsung Health: Inelul este parte integrantă a viziunii Samsung pentru o platformă digitală de bunăstare mai conectată și integrată.
  • Confort și purtare non-stop: Galaxy Ring este proiectat să fie purtat 24/7, fără a compromite confortul.
 3. Baterie și Durabilitate:
  • Capacitatea bateriei variază în funcție de dimensiune, de la 14,5 mAh la 21,5 mAh.
  • Durata de viață a bateriei nu este încă specificată, dar se așteaptă să reziste cel puțin o săptămână, având în vedere că este destinat purtării permanente.
 4. Lansare și Evenimente viitoare:
  • Se anticipează că Galaxy Ring va fi prezentat oficial în cadrul unui eveniment Unpacked în această vară, alături de telefoanele pliabile Samsung Galaxy Z Fold 6 și Z Flip 6.

Sursa foto: https://news.samsung.com/