ULTIMELE ARTICOLE

iPhone 15 Pro și Pro Max: Primele impresii – Îmbunătățiri mici, dar constante

Apple a lansat cele mai noi modele de iPhone, iPhone 15 Pro și Pro Max, care aduc îmbunătățiri semnificative în comparație cu modelele din anul precedent. Aceste telefoane au fost lansate în urmă cu câteva zile și, dacă nu ați făcut deja o precomandă, este posibil să întâmpinați dificultăți în găsirea unuia. Data de livrare a fost deja întârziată până în luna octombrie și chiar mai târziu, iar acum că au apărut primele recenzii, se așteaptă ca și mai multe persoane să se grăbească să cumpere un astfel de telefon.

iPhone 15 Pro și Pro Max: Design

La The Verge, Allison Johnson scrie că noul aliaj de titan „face o diferență semnificativă” și că iPhone 15 Pro Max „se simte ca un telefon obișnuit și nu ca un obiect greu și voluminos”. De asemenea, ea menționează că designul ușor curbat face telefoanele „mai confortabile în mână”. Patrick Holland de la CNET spune că iPhone 15 Pro „se simte mai puțin voluminos decât seria 12, 13 și 14 cu margini drepte” și observă că butoanele „par mai elastice decât cele de pe modelele anterioare din oțel inoxidabil”. Joanna Stern de la The Wall Street Journal afirmă că aceste modele sunt „semnificativ mai ușoare decât predecesorii lor din oțel inoxidabil, ceea ce simțiți instantaneu în mână”. Cu toate acestea, ea a făcut „o mică lovitura în partea laterală a ramelor” atunci când i-a căzut telefonul de test.

iPhone 15 Pro și Pro Max: USB-C

Noul port de pe iPhone-uri a avut, de asemenea, un impact asupra tuturor recenzorilor, cu Johnson numindu-l „o minunăție” și „o chestie minunată”. Stern spune că se „străduiește să facă tranziția” din cauza unei cantități mari de cabluri Lightning care trebuie înlocuite. Matthew Panzarino de la TechCrunch este de acord, afirmând că utilizatorii devotați „vor încerca în mod constant să introducă un cablu Lightning în slotul USB-C, cel puțin pentru o perioadă de timp, pe măsură ce dispozitivele mai vechi își fac loc în piața de dispozitive second-hand sau în programele de reciclare”.

iPhone 15 Pro și Pro Max: Butonul de Acțiune

iPhone 15 Pro renunță la comutatorul de silențiu în favoarea unui buton de acțiune, iar recenzorii l-au lăudat în mod universal. Panzarino spune că noul buton este „o îmbunătățire reală a calității vieții” și poate fi „o schimbare semnificativă a fluxului de lucru” pentru multe persoane. Patrick Holland de la CNET a fost, de asemenea, impresionat de acesta, dar s-a întrebat dacă Apple va permite „apăsări și atingeri multiple pentru a declanșa setări predefinite diferite”.

iPhone 15 Pro și Pro Max: Camera

Cel mai mare interes în primele recenzii s-a concentrat pe zoom-ul de 5X al iPhone 15 Pro Max, și pe bună dreptate. Holland a comparat zoom-ul de 5X cu cel al Pixel 7 Pro și Galaxy S23 Ultra și a constatat că „fotografia obținută cu iPhone este cea mai bună dintre cele trei” chiar și în condiții dificile. Johnson a fost mai puțin impresionată, numind rezultatele „acceptabile” și a remarcat că „nivelul de zgomot crește rapid chiar și în iluminare moderată”. Panzarino a fost cel mai impresionat, numind camera lui iPhone 15 Pro Max „o bestie” cu „o gestionare a culorii mai bună și mai subtilă” în comparație cu iPhone 14 Pro Max. El a apreciat și camera telefoto, numind-o „probabil cea mai bună cameră pe care Apple a creat-o vreodată”. Macworld va publica în curând propria recenzie a iPhone 15 Pro, așa că vă rugăm să rămâneți conectați pentru impresiile noastre.

Cel mai puternic laser cu raze X din lume a fost construit în SUA

0

O descoperire recentă remarcabilă este construirea celor mai puternice laseruri cu raze X din lume. Aceste dispozitive revoluționare permit oamenilor de știință să investigheze și să studieze fenomene și materiale la nivel atomic. În Statele Unite ale Americii, a fost construit un astfel de laser cu raze X, cu o putere și precizie uluitoare. Laserul american este atât de puternic încât poate fi folosit pentru a ilumina atomi și molecule. 

Laserul cu raze X – o realizare deosebită

Ce este un laser cu raze X?

Un laser cu raze X este un dispozitiv tehnologic avansat care emite raze X coerente și concentrate într-un fascicul puternic. Aceste raze X pot penetra materiale solide și pot oferi o înțelegere detaliată a structurii și proprietăților acestora. Această tehnologie este esențială pentru cercetarea în domeniul fizicii, chimiei, biologiei și multe altele.

Construirea celui mai puternic laser cu raze X din lume

Statele Unite ale Americii au fost gazda unui proiect ambițios care a dus la construirea celui mai puternic laser cu raze X din lume. Acest proiect a fost realizat de un grup de cercetători de la o universitate de prestigiu, cu sprijinul financiar al guvernului. Echipa de cercetători a lucrat asiduu pentru a dezvolta un dispozitiv inovator care să depășească limitele tehnologiei actuale.

Tehnologia din spatele laserului cu raze X

Principiul de funcționare

Laserul cu raze X utilizează o tehnologie numită amplificare prin emisie stimulată a radiației, cunoscută sub acronimul LASER. În acest proces, atomii sau moleculele din materialul activ al laserului sunt excitați și apoi stimulați să emită raze X coerente. Acest proces are loc într-o cavitate optică, care amplifică și direcționează razele X emise.

Avantajele laserului cu raze X

Laserul cu raze X oferă o serie de avantaje față de alte tehnologii de investigare și analiză. Unele dintre aceste avantaje includ:

 • Penetrarea puternică a materialelor solide, permițând studiul detaliat al structurii acestora;
 • Precizie ridicată în focalizarea fasciculului de raze X;
 • Posibilitatea de a investiga fenomene și procese la nivel atomic și molecular;
 • Utilizarea într-o gamă largă de domenii științifice, precum fizica cuantică, chimia structurală și biologia celulară.

Aplicații ale laserului cu raze X

Laserul cu raze X are o gamă largă de aplicații în diverse domenii științifice și tehnologice. Unele dintre cele mai importante aplicații includ:

Fizica cuantică

Laserul cu raze X permite cercetătorilor să investigheze fenomene cuantice la nivel atomic. Această tehnologie avansată a deschis noi orizonturi în domeniul fizicii cuantice și a contribuit la dezvoltarea calculatoarelor cuantice și a altor tehnologii revoluționare.

Chimia structurală

Cercetătorii utilizează laserul cu raze X pentru a obține imagini detaliate ale structurilor moleculare și cristaline. Aceste informații sunt valoroase în dezvoltarea de noi medicamente și materiale avansate.

Biologie celulară

Laserul cu raze X este utilizat pentru a studia structura și dinamica celulelor la nivel molecular. Acest lucru oferă o înțelegere mai bună a proceselor biologice fundamentale și poate contribui la descoperirea de tratamente mai eficiente pentru boli grave.

Impactul laserului cu raze X în cercetare

Construirea celui mai puternic laser cu raze X din lume deschide noi oportunități în domeniul cercetării științifice. Acest dispozitiv avansat permite oamenilor de știință să investigheze și să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea de tehnologii și aplicații inovatoare într-o gamă largă de domenii.

Pot purta un ceas inteligent în baie? Răspunsul experților

0

În ultimii ani, ceasurile inteligente au devenit din ce în ce mai populare, oferind o gamă largă de funcții utile. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă dacă pot purta un ceas inteligent în timp ce se află în baie sau în timpul dușului. În acest articol, vom explora această întrebare și vom afla ce spun experții despre aceasta.

Ceasurile inteligente și rezistența la apă

Un aspect important de luat în considerare atunci când vine vorba de purtarea unui ceas inteligent în baie este rezistența acestuia la apă. Majoritatea ceasurilor inteligente de pe piață sunt concepute să reziste la contactul cu apa, dar gradul de rezistență poate varia în funcție de model.

Unele ceasuri inteligente sunt rezistente la apă până la o anumită adâncime, în timp ce altele sunt rezistente doar la stropirea accidentală cu apă. Este important să consultați specificațiile producătorului pentru a înțelege exact cât de rezistent la apă este ceasul dvs. inteligent.

Pericolul de deteriorare în contact cu apa

Deși mulți ceasuri inteligente sunt rezistente la apă, este important să înțelegem că aceasta nu înseamnă că ele sunt complet imune la deteriorare în contact cu apa. Apa poate pătrunde în interiorul ceasului prin orificii mici, cum ar fi butoanele sau mufele de încărcare, și poate cauza daune ireparabile componentelor electronice.

Experții recomandă să nu expuneți un ceas inteligent la apă în mod intenționat, cum ar fi în timpul dușului sau în baie. Chiar și cele mai rezistente ceasuri pot suferi daune în timp, mai ales dacă sunt expuse repetat la apă sau la umezeală în timpul activităților zilnice.

Recomandări pentru utilizarea în siguranță a unui ceas inteligent în baie

Dacă doriți să purtați un ceas inteligent în baie, este recomandat să urmați câteva sfaturi pentru a reduce riscul de deteriorare:

 1. Evitați contactul direct cu apa – Încercați să evitați scufundarea ceasului în apă sau expunerea prelungită la umezeală. Dacă este necesar să vă spălați pe mâini sau să vă clătiți fața, încercați să protejați ceasul de stropirea directă cu apă.
 2. Îndepărtați ceasul înainte de duș – Pentru a fi în siguranță, este recomandat să îndepărtați ceasul înainte de a intra în duș sau în cadă. Acest lucru va reduce riscul de deteriorare cauzată de expunerea prelungită la apă sau la abur.
 3. Curățați ceasul cu grijă – Dacă ceasul dvs. inteligent a fost expus accidental la apă, asigurați-vă că îl curățați cu grijă și îl uscați complet înainte de a-l utiliza din nou. Acest lucru va ajuta la prevenirea acumulării de umiditate în interiorul ceasului.

iOS 17: De ce bateria iPhone-urilor vechi se descarcă mai repede?

iOS 17, ultima actualizare lansată de Apple pentru dispozitivele iPhone, a adus cu sine multe așteptări și entuziasm din partea utilizatorilor. Cu toate acestea, odată cu actualizarea la iOS 17, posesorii de iPhone-uri mai vechi au început să întâmpine probleme legate de durata de viață a bateriei. Se pare că această actualizare a dus la o scădere semnificativă a autonomiei bateriei pentru modele precum SE 2, XR, 11, 12 și 13.

Cum afectează iOS 17 durata de viață a bateriei iPhone-urilor vechi?

Un studiu recent realizat pe aceste modele de iPhone a arătat că bateria se descarcă mult mai rapid după actualizarea la iOS 17. În special, iPhone 13 și iPhone XR au înregistrat cele mai mari scăderi ale duratei de viață a bateriei de la lansarea iOS 14. Experții în domeniu au prezentat un grafic comparativ al duratei de viață a bateriei pe diferite versiuni de iOS, începând cu iOS 15, și au constatat că dispozitivele aveau o autonomie mult mai lungă pe versiunile iOS 16.6.1 și 16.7.

Această problemă a scăderii duratei de viață a bateriei a devenit una majoră pentru utilizatorii de iPhone-uri vechi. Deși actualizările de software sunt de obicei așteptate pentru îmbunătățirile și caracteristicile noi pe care le aduc, este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de potențialele probleme care pot apărea. În cazul iOS 17, se pare că problema majoră este legată de durata de viață a bateriei pentru modelele mai vechi de iPhone.

Recomandări pentru utilizatori

Pentru utilizatorii care nu doresc să își încarce telefonul mai des, se recomandă să rămână pe versiunile iOS 16.6.1 sau 16.7 și să evite actualizarea la iOS 17 pentru moment. Până când Apple va aborda această problemă, este important să fiți precauți în ceea ce privește actualizarea la această versiune. În plus, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei iPhone-ului dumneavoastră:

 1. Optimizați setările de baterie: Accesați meniul „Baterie” din setările iPhone-ului și activați funcția de optimizare a bateriei. Aceasta va reduce consumul de energie al aplicațiilor care rulează în fundal și va prelungi durata de viață a bateriei.
 2. Reduceți luminozitatea ecranului: Unul dintre cei mai mari consumatori de energie ai unui iPhone este ecranul. Reduceți luminozitatea acestuia pentru a economisi baterie.
 3. Dezactivați actualizările în fundal: Actualizările în fundal pentru aplicații pot consuma multă energie. Dezactivați această opțiune pentru aplicațiile care nu necesită actualizări constante.
 4. Dezactivați funcțiile de localizare: Unele aplicații utilizează funcția de localizare în mod constant, ceea ce poate duce la un consum ridicat de energie. Dezactivați localizarea pentru aplicațiile care nu necesită această funcție.
 5. Închideți aplicațiile în fundal: Închideți aplicațiile care rulează în fundal pentru a reduce consumul de energie al iPhone-ului.

Implementând aceste recomandări, puteți îmbunătăți durata de viață a bateriei iPhone-ului dumneavoastră și puteți evita scăderea rapidă a nivelului de încărcare.

iOS 17 a adus îmbunătățiri și caracteristici noi pentru utilizatorii de iPhone, dar a generat și unele probleme legate de durata de viață a bateriei pentru modelele mai vechi. Este important să fiți conștienți de aceste probleme și să luați măsuri pentru a îmbunătăți autonomia bateriei. În cazul în care sunteți posesorul unui iPhone mai vechi, se recomandă să rămâneți pe versiunile iOS 16.6.1 sau 16.7 până când Apple va rezolva această problemă.

În cele din urmă, este important să realizați că problemele legate de durata de viață a bateriei pot apărea și în cazul altor actualizări de software. Prin urmare, este întotdeauna recomandat să fiți atenți în ceea ce privește actualizările și să faceți cercetări suplimentare înainte de a face o actualizare majoră a sistemului de operare al dispozitivului dumneavoastră.

Ghid complet iOS 17

iOS 17 este cea mai nouă actualizare majoră a sistemului de operare mobil al Apple, lansată pe 18 septembrie 2023. Această actualizare aduce o serie de îmbunătățiri și caracteristici noi fascinante pentru utilizatorii de iPhone. În acest ghid complet iOS 17, vom explora toate aspectele importante ale acestei actualizări, inclusiv compatibilitatea, caracteristicile cheie și actualizările viitoare.

Compatibilitatea iOS 17

Înainte de a instala iOS 17, este important să verificați dacă dispozitivul dvs. este compatibil cu această actualizare. iOS 17 nu va fi disponibil pentru iPhone 8, 8 Plus și iPhone X. Aceste dispozitive sunt încă capabile să ruleze iOS 16 și vor primi actualizări de securitate pentru cel puțin încă un an. Iată o listă a dispozitivelor compatibile cu iOS 17:

 • iPhone 15
 • iPhone 15 Plus
 • iPhone 15 Pro
 • iPhone 15 Pro Max
 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (a doua generație sau mai nouă)

Este important de menționat că, deși dispozitivele mai vechi vor primi sprijin suplimentar pentru software, este posibil să nu beneficieze de toate caracteristicile noi. Pentru informații detaliate despre compatibilitate, puteți consulta lista oficială de la Apple.

Caracteristici noi în iOS 17

iOS 17 aduce o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri care vor îmbunătăți experiența utilizatorilor de iPhone. Iată câteva dintre cele mai interesante caracteristici:

Journal

Journal este o aplicație complet nouă care se bazează pe funcția Memories din Photos și aduce o nouă modalitate de a retrăi momente speciale, de a scrie despre experiențe cu text, locații și fotografii și multe altele. Această caracteristică va fi disponibilă într-o actualizare ulterioară a iOS 17.

StandBy

StandBy este o caracteristică inspirată de Apple Watch. Puteți pune telefonul în modul landscape pe un suport pe timp de noapte și veți putea vedea ora cu un ceas și o gamă de stiluri de ceas. De asemenea, puteți naviga prin cele mai bune fotografii, afișa widget-uri și vedea Activități Live, cum ar fi scorurile jocurilor. Puteți alege și modul de noapte pentru a afișa textul roșu și a minimiza oboseala ochilor în timpul nopții.

Contact Posters

Această caracteristică vă permite să personalizați modul în care apăreți în apeluri și pe cartea dvs. de contact (deoarece cartea dvs. de contact personalizată va apărea în Contacts pentru prietenii dvs.). Puteți personaliza posterul cu imagini, fonturi și culori. Aceasta funcționează cu Call Kit, astfel încât poate fi utilizată în aplicații VOIP terțe.

Live Voicemail

Dacă cineva vă sună și vă lasă un mesaj vocal, veți putea vedea o transcriere live pe măsură ce vorbesc. Astfel, puteți decide dacă doriți să răspundeți sau nu.

Apeluri telefonice

Apple aduce unele modificări în aplicația Telefon. A fost înlocuit butonul de contacte, s-au mutat butoanele din timpul apelului și s-au actualizat pictogramele. După o mică reacție negativă, Apple pare să fi mutat butonul de încheiere a apelului înapoi în mijloc, începând cu mijlocul lunii august.

FaceTime

Apple adaugă posibilitatea de a lăsa un mesaj video în aplicația FaceTime atunci când persoanele nu răspund. De asemenea, veți putea primi apeluri FaceTime pe un Apple TV.

Mesaje

Aplicația Mesaje va fi mai rapidă, iar filtrele de căutare vă vor permite să adăugați termeni pentru a restrânge rezultatele căutării. Veți putea, de asemenea, să săriți la primul mesaj necitit într-un chat de grup, să glisați pentru a răspunde la orice mesaj și să transcrieți automat mesajele audio. O nouă funcție de Check-In vă va permite, de asemenea, să vă informați familia și prietenii dacă ați ajuns în siguranță la destinație.

Sonerie și tonuri de text

iOS 17 aduce 24 de tonuri de apel noi, inclusiv Dollop, Kettle, Scavenger, Steps, Storytime, Unfold și Valley. Pentru a schimba tonul de apel, accesați Setări și apoi Sunete și vibrații. Tonurile noi de mesaje includ Cheers, Droplet, Portal, Slide și Welcome.

Stikere

Toate emoji-urile din iOS 17 devin acum stickere care pot fi redimensionate. Subiectele din fotografii pot fi separate de fotografii și transformate în stickere. Puteți transforma fotografiile animate în Live Stickers.

AirDrop

Apple schimbă modul în care funcționează AirDrop, astfel încât să fie mult mai simplu de utilizat. Va trebui doar să apropiați telefoanele și veți putea partaja informații. Puteți alege cu ușurință numerele de telefon și adresele de e-mail pe care doriți să le partajați pe un iPhone sau Apple Watch. De exemplu, dacă doriți să partajați fotografii, pur și simplu apropiați telefoanele. O altă modificare legată de AirDrop va veni într-o actualizare ulterioară – posibilitatea de a începe o transferare AirDrop în persoană, dar de a pleca înainte ca transferul să se finalizeze, transferul finalizându-se prin Internet.

NameDrop

Această caracteristică nouă profită de AirDrop și facilitează schimbul de informații de contact. Nu va mai trebui să sunați accidental un nou prieten doar ca să aibă numărul dvs. de telefon. Puteți chiar să folosiți AirDrop către un Apple Watch.

Tastatură și dictare

Autocorrectul va fi „mai precis ca niciodată”. Atingeți cuvântul subliniat pentru a reveni la cuvântul pe care l-ați tastat. Puteți obține predicții în timp real pe măsură ce tastați și pur și simplu atingeți bara de spațiu pentru a le adăuga. Învățarea automată va învăța stilul dvs. de scriere și va adapta autocorrectul în consecință. În plus, dictarea se bazează pe un nou model de recunoaștere a discursului pentru a o face și mai precisă.

Hey Siri

Nu mai trebuie să spuneți „Hey” de fiecare dată când doriți să invocați Siri. Siri este alimentat de noul model de transformator, la fel ca dictarea și autocorrectul, ceea ce îl face mult mai precis și capabil să înțeleagă mai bine ce vreți să spuneți. Puteți face, de asemenea, mai multe cereri în același comandă.

Fotografii

Albumul People din iOS 17 va putea utiliza învățarea automată pe dispozitiv pentru a recunoaște „mai multe fotografii cu persoanele preferate ale utilizatorului”, precum și pisici și câini.

Apple Music

Listele de redare colaborative Apple Music vor fi disponibile în Apple Music, dar numai într-o actualizare ulterioară. Veți putea partaja liste de redare cu prietenii și aceștia vor putea adăuga, elimina și reordona piesele.

Apple ID passkey

Apple a anunțat suportul pentru parolele passkey în iOS 16, dar va fi implementat pe scară largă în iOS 17. În iOS 17, iPadOS 17 și macOS Sonoma, veți putea vă autentificați în contul dvs. Apple folosind o parolă passkey utilizând Face ID sau Touch ID de pe iPhone, în loc de o parolă.

Instalarea iOS 17 pe iPhone

Pentru a instala iOS 17, urmați acești pași simpli:

 1. Deschideți aplicația „Setări” de pe iPhone.
 2. Atingeți „General”.
 3. Apoi, atingeți „Actualizare software”.
 4. Dacă este disponibilă o actualizare, veți vedea opțiunea de a o instala. Atingeți „Instalează acum” sau „Descarcă și instalează”, în funcție de stadiul descărcării actualizării.
 5. Așteptați ca actualizarea să se descarce și să se instaleze complet.
 6. După instalare, iPhone-ul dvs. va reporni și veți fi întâmpinat de câteva ecrane de bun venit care prezintă noile caracteristici.

Este întotdeauna recomandat să faceți o copie de siguranță a datelor dvs. înainte de a instala o actualizare majoră a sistemului de operare. Astfel, veți putea recupera datele dacă apar probleme în timpul procesului de actualizare.

Pentru instrucțiuni mai detaliate și soluționarea problemelor de instalare, puteți consulta ghidurile oficiale de la Apple.

Aplicații și instalare terțe în iOS 17

Înainte de lansarea iOS 17, au existat zvonuri că Apple va începe să permită distribuirea de aplicații în afara App Store-ului propriu, utilizarea NFC pentru plăți fără contact în afara Apple Pay, browsere care nu trebuie să utilizeze motorul de redare Webkit al Apple, și multe altele. Este necesar pentru a se conforma noii legi a piețelor digitale a Uniunii Europene, iar așteptarea este ca aceste modificări să se aplice doar iPhone-urilor care rulează iOS 17 în regiunile acoperite de legea UE. Cu toate acestea, Apple nu a discutat despre aceste modificări la WWDC, ceea ce nu este foarte surprinzător. Mai mult, nu există referințe la instalarea laterală sau la stoarcerea de aplicații terțe pe site-ul iOS 17. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că aceste modificări nu vor veni în iOS 17, fie la lansare, fie în 2024.

iPhone 15 Pro a fost numit cel mai puternic smartphone din istoria AnTuTu

iPhone 15 Pro Max, noul produs marca Apple, a impresionat cu performanța sa remarcabilă, obținând un scor impresionant în testul AnTuTu. Modelul a obținut 1.641.883 de puncte în acest reper, cu detalii specifice astfel:

 • CPU: 392.643 puncte
 • GPU: 597.734 puncte
 • Memorie: 306.164 puncte
 • Experiență de utilizare: 345.342 puncte

Motorizat de noul procesor A17 Pro de 3nm, iPhone 15 Pro și Pro Max au reușit să marcheze un salt major în tehnologie. Cu un total de 19 miliarde de tranzistori, comparativ cu 16 miliarde în modelele anterioare, și un nucleu adițional, suport pentru Mesh Shading și ray tracing hardware, inovațiile Apple în acest domeniu sunt evidente.

Comparativ, iPhone 14 Pro Max avea un scor de performanță de aproximativ 1,4 milioane de puncte, fiind cu 11% mai puțin performant decât modelul nou.

Totuși, chiar dacă performanța este notabilă, Apple nu este în vârf în această competiție. Modelul Android OnePlus Ace 2 Pro a înregistrat un scor puțin superior, de 1.648.735 de puncte, ceea ce indică faptul că diferența de performanță dintre Apple și competitorii săi s-a micșorat.

REVIEW Samsung S95C: Unul dintre cele mai bune televizoare de pe piață

Televizoarele au evoluat rapid în ultimii ani, iar tehnologia TV se dezvoltă într-un ritm incredibil de rapid. În trecut, doar faptul că un televizor avea un panou OLED îl transforma automat într-un model high-end. În prezent, cele mai bune televizoare combină tehnologia OLED cu puncte cuantică, o tehnologie care ar trebui să facă televizoarele OLED mai luminoase și mai vibrante. Unul dintre aceste televizoare de top este Samsung S95C, care se situează în vârful gamei Samsung. În acest articol, vom explora în detaliu caracteristicile și performanța acestui televizor.

Designul elegant și premium al televizorului Samsung S95C

Unul dintre primele lucruri care iese în evidență la televizorul Samsung S95C este designul său elegant și premium. Acesta continuă abordarea Samsung de a folosi o cutie One Connect, ceea ce înseamnă că toate porturile și procesarea sunt localizate separat de ecranul propriu-zis. Rezultatul este că poți monta doar ecranul pe perete, cu un singur cablu care îl conectează la restul sistemului. Pentru acest test, televizorul nu a fost montat pe perete, dar am putut aprecia totuși subțirimea și designul de înaltă calitate.

Televizorul este construit din materiale premium, ceea ce îl face destul de greu. Vei avea nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a-l asambla, altfel riști să îl deteriorezi în proces. Cutia One Connect oferă o selecție bună de porturi. Vei avea patru porturi HDMI 2.1 impresionante, două porturi USB 2.0, o ieșire audio optică și un port Ethernet. Este practic tot ceea ce ai nevoie în 2023, iar faptul că toate cele patru porturi sunt HDMI 2.1 este un avantaj semnificativ.

Experiența software și caracteristicile televizorului Samsung S95C

Ca un televizor Samsung modern, S95C vine cu toate caracteristicile tehnologice pe care le-ai putea aștepta în 2023. În primul rând, acesta se laudă cu sistemul de operare Tizen dezvoltat de Samsung, care funcționează foarte bine. Abordarea software a Samsung pentru televizoare este una pe care o apreciez, deși trebuie să recunosc că și concurența, precum Google TV, este la fel de ușor de utilizat. Pe televizor vei găsi toate aplicațiile de streaming importante și poți folosi televizorul ca hub SmartThings pentru utilizatorii casei inteligente Samsung, ceea ce este un avantaj.

Televizorul suportă și HomeKit și poți instala Bixby sau Alexa în timpul configurării. Aceste caracteristici aduc o experiență completă și convenabilă pentru utilizatorii care doresc să controleze televizorul prin comenzi vocale sau să îl integreze în ecosistemul lor smart home.

Calitatea imaginii impresionantă a televizorului Samsung S95C

Desigur, avantajul real al acestui televizor față de alte opțiuni Samsung este calitatea imaginii. Samsung S95C este unul dintre cele mai bune televizoare din industrie, dar trebuie să fii dispus să plătești pentru aceasta. Unul dintre aspectele importante ale acestui televizor este utilizarea tehnologiei punctelor cuantice în combinație cu un panou OLED pentru a face imaginile OLED mai luminoase. Totuși, trebuie menționat că recent televizoarele OLED au devenit în general mai luminoase, iar LG G3 poate concura în această privință cu S95C. De fapt, G3 are încă o luminozitate puțin mai mare decât S95C.

Televizorul oferă o îmbunătățire a imaginii prin intermediul procesorului Neural Quantum 4K de la Samsung, care funcționează foarte bine, așa cum te-ai aștepta. Conținutul 1080p arată ca și cum ar fi 4K, iar diferența între conținutul 4K și 720p sau imagini mai slabe este vizibilă, dar în general, tehnologia de scalare oferită de acest televizor face chiar și conținutul cu rezoluție mai mică mai ușor de vizionat.

Rata de reîmprospătare a imaginii este de 144Hz, iar faptul că televizorul suportă HDMI 2.1 înseamnă că vei avea parte de o experiență de gaming extrem de fluidă pe consolele moderne. De fapt, jocurile pe acest televizor au fost o experiență excelentă. Singurul aspect care lipsește este suportul pentru Dolby Vision. Acest lucru era de așteptat, deoarece Samsung nu licențiază Dolby Vision. Totuși, conținutul HDR arată în continuare excelent. Ar fi fost totuși bine ca Samsung să ofere suport pentru Dolby Vision, având în vedere că este singurul producător major care nu face acest lucru.

Calitatea sunetului la televizorul Samsung S95C

Dacă alegi un televizor care arată atât de bine, ar fi bine să îți îmbunătățești și sistemul audio. Boxele televizorului S95C nu se ridică la nivelul imaginii, dar într-o situație de urgență, vei fi impresionat de calitatea lor – sunt mai bune decât majoritatea boxelor integrate disponibile pe piață. În special, am fost impresionat de bas, care este de obicei un aspect care lipsește la televizoarele de înaltă calitate. Desigur, basul nu se va compara cu un subwoofer dedicat, precum Sonos Sub Mini, pe care l-am folosit în timpul testării. Dar a fost mai profund decât mă așteptam. Detaliile înalte sunt, de asemenea, destul de bune. Totuși, dacă vrei o experiență audio de calitate superioară, ar trebui să investești într-o bară de sunet externă. Chiar și o bară de sunet de nivel mediu, precum Sonos Beam, va oferi un sunet mai bun decât boxele integrate ale televizorului.

Competiție

Cel mai mare competitor al televizorului Samsung S95C este LG G3, care utilizează tehnologia micro lentilelor pentru a crește luminozitatea. Este unul dintre cele mai luminoase televizoare OLED disponibile în prezent. De asemenea, oferă un design impresionant și o experiență software excelentă. În cele din urmă, aceste două televizoare sunt extrem de echilibrate, așa că merită să alegi în funcție de preferințele tale personale în ceea ce privește software-ul.

Merită să achiziționezi televizorul Samsung S95C?

Da, dacă ești dispus să investești, acest televizor este unul dintre cele mai bune de pe piață. Oferă o experiență TV excelentă, cu o calitate a imaginii superioară și un design de înaltă calitate. Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare și bugetul disponibil, deoarece acest televizor nu este accesibil pentru toată lumea.

Aceste emoji vor apărea pe smartphone-ul tău în 2023

Consorțiul Unicode a făcut recent actualizări în setul de emoji-uri ce vor fi disponibile pe dispozitivele iOS și Android până la sfârșitul anului 2023. Acestea includ adăugiri noi și actualizate, precum phoenix, lime, gesturi cu capul pentru „da” și „nu”, ciupercă, lanț rupt, și siluete de familii în nuanțe de negru și gri.

În plus față de noile adăugiri, vor fi incluse și variații ale unor emoji-uri deja existente. Acestea includ opțiuni pentru alergători, nevăzători și persoane în scaune cu rotile care sunt orientate spre dreapta, completând astfel varietățile existente orientate spre stânga.

Se așteaptă ca Apple și Google să integreze aceste emoji-uri noi și actualizate în sistemele lor de operare în următoarele 2-3 luni, făcându-le astfel disponibile și pe tastaturile standard.

Pe de altă parte, echipa ArtEveryDay a reușit să „umanizeze” unele dintre cele mai populare emoticoane folosind rețele neuronale. Rezultatele au variat de la amuzante la înspăimântătoare.

iPhone 15 și iPhone 15 Pro: Cine ar trebui și cine nu ar trebui să facă upgrade

Apple a lansat recent noile modele de iPhone, iPhone 15 și iPhone 15 Pro, ceea ce a dus la o întrebare comună pentru utilizatorii de iPhone de pretutindeni: Ar trebui să cumpăr unul? Cu toții ne dorim un telefon nou în fiecare an, dar decizia de a face upgrade nu este niciodată ușoară. În acest articol, vom oferi sfaturi de cumpărare pentru toate modelele recente de iPhone, astfel încât să puteți lua o decizie informată.

iPhone 14 Pro Max

 • Ar trebui să faci upgrade: Da
 • De ce?: iPhone 15 Pro Max reprezintă o actualizare majoră față de iPhone 14 Pro Max din două motive: este cu 20 de grame mai ușor și are o cameră teleobiectiv de 6X. De asemenea, veți beneficia de un cip mai rapid, un design din titan rafinat, transferuri de date mai rapide cu USB-C și un buton de acțiune pentru lansarea rapidă a camerei și a altor acțiuni ale aplicației.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Dacă greutatea iPhone 14 Pro Max nu vă deranjează și nu faceți multe fotografii care necesită o lentilă de zoom, iar dvs. doriți în continuare să păstrați portul Lightning.

iPhone 14 Pro

 • Ar trebui să faci upgrade: Nu
 • De ce?: iPhone 15 Pro este un telefon foarte bun, dar nu reprezintă o actualizare semnificativă față de iPhone 14 Pro. Rama din titan reduce puțin greutatea, dar nu în mod dramatic ca în cazul iPhone 15 Pro Max, iar sistemul de cameră este practic același, cu o cameră principală de 48 MP, o cameră ultra-wide de 12 MP și o cameră teleobiectiv de 3X.
 • Cine ar trebui să facă upgrade: Persoanele care apreciază într-adevăr titanul și utilizează telefoanele iPhone pentru jocuri extreme. Cipul A17 Pro aduce un nou GPU cu 6 nuclee, cu ray tracing accelerat în hardware pentru „grafică mai fluidă și iluminare realistă”.

iPhone 14/14 Plus

 • Ar trebui să faci upgrade: Nu
 • De ce?: iPhone 15 preia câteva dintre funcțiile Pro de anul trecut, inclusiv cipul A16 și camera principală de 48 MP, dar în mare parte este un telefon foarte similar cu iPhone 14 Pro de anul trecut, cu un ecran mai slab și fără lentilă teleobiectivă. Dacă ați fost de acord să sari peste iPhone 14 Pro anul trecut, veți fi de acord să sari peste iPhone 15 anul acesta.
 • Cine ar trebui să facă upgrade: Persoanele care fac multă editare foto vor aprecia camera de 48 MP, dar majoritatea oamenilor nu vor observa beneficiile noii camere.

iPhone 13 Pro Max

 • Ar trebui să faci upgrade: Da
 • De ce?: Am recomandat utilizatorilor de iPhone 14 Pro Max să facă upgrade la iPhone 15 Pro Max, iar recomandarea este chiar mai puternică pentru iPhone 13 Pro Max. iPhone 15 Pro Max este mai ușor și mai rapid, are Dynamic Island și un ecran mereu activ, un sistem de cameră mult îmbunătățit cu o lentilă principală de 48 MP și o lentilă teleobiectivă de 6X, precum și detectare de accidente și asistență de urgență SOS/Asistență rutieră prin satelit. Este o alegere simplă pentru upgrade.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Persoanele care nu au bugetul necesar pentru un telefon de 1.199 dolari. Cu toate acestea, Apple vă va oferi până la 580 dolari pentru iPhone 13 Pro Max, ceea ce va atenua impactul asupra portofelului.

iPhone 13 Pro

 • Ar trebui să faci upgrade: Probabil
 • De ce?: Pentru toate motivele menționate în secțiunea iPhone 13 Pro Max de mai sus. Lipsa unei lentile teleobiective de 6X este un mic impediment, în special deoarece se zvonește că aceasta va fi disponibilă pe iPhone 16 Pro anul viitor. Cu toate acestea, iPhone 15 Pro este în continuare o actualizare foarte bună față de iPhone 13 Pro, la același preț de 999 dolari ca în 2021.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Ca întotdeauna, dacă sunteți mulțumit de iPhone 13 Pro, ar trebui să rămâneți la el. Durata de viață a bateriei și performanța ar trebui să fie în continuare excelente, iar veți beneficia de mai mulți ani de actualizări iOS.

iPhone 13

 • Ar trebui să faci upgrade: Da
 • De ce?: iPhone 15 este practic un iPhone 14 Pro fără o lentilă teleobiectivă dedicată și fără un ecran mereu activ. Are un cip A16, o cameră principală de 48 MP și Dynamic Island, precum și o serie de îmbunătățiri mai mici, inclusiv zoom digital de 2X, portrete mai bune și o durată de viață mai lungă a bateriei.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: iPhone 13 este în continuare un iPhone excelent, dar principala motivare pentru a rămâne la el este culoarea. iPhone 15 are un albastru foarte palid, în timp ce iPhone 13 are cea mai bună nuanță de albastru pe care Apple a produs-o vreodată.

iPhone 13 mini

 • Ar trebui să faci upgrade: Probabil nu
 • De ce?: Dacă ați cumpărat un iPhone 13 mini, l-ați cumpărat pentru că vă plac telefoanele mici. Deoarece Apple nu mai vinde un iPhone cu ecran de 5,4 inch, ar trebui să îl păstrați cât mai mult posibil. Veți beneficia de câțiva ani suplimentari de actualizări iOS până la iOS 20.
 • Cine ar trebui să facă upgrade: Dacă doriți un telefon mai mare sau o cameră mai bună, din păcate va trebui să renunțați la mini.

iPhone 12 Pro/12 Pro Max

 • Ar trebui să faci upgrade: Cu siguranță
 • De ce?: iPhone 13 Pro și Pro Max au reprezentat un salt uriaș față de iPhone 12 Pro și Pro Max, astfel că veți beneficia de aproape 10 ore de viață a bateriei, performanță îmbunătățită cu 50%, un ecran ProMotion, mod Macro, înregistrare video în ProRes și mod cinematic, împreună cu o cameră teleobiectiv și unghi larg mult superioare, un design mai ușor din titan și Dynamic Island. Mai este nevoie să spunem mai mult?
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Dacă aveți un buget restrâns, puteți folosi în continuare iPhone 12 Pro încă un an.

iPhone 12/12 mini

 • Ar trebui să faci upgrade: Da (cu o mică precizare)
 • De ce?: Vino la iPhone 15 pentru performanțe mai bune și o durată de viață a bateriei mai lungă și rămâi pentru camera și ecranul îmbunătățite.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Dacă sunteți strict la buget, iPhone 12 este în continuare un telefon foarte bun pe care Apple l-a vândut până săptămâna aceasta. Și, ca în cazul lui 13 mini, dacă vă plac telefoanele mici, rămâneți la iPhone 12 mini cât mai mult posibil.

iPhone 11 Pro/11 Pro Max

 • Ar trebui să faci upgrade: Cu siguranță
 • De ce?: iPhone 11 Pro și 11 Pro Max au fost primele telefoane Pro ale Apple și au parcurs un drum lung de atunci. Cât de mult timp? Modelele iPhone 11 Pro nu au 5G, MagSafe sau modul Night.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Nu ne putem gândi la nimeni care ar trebui să păstreze iPhone 11 Pro Max la acest moment. Dar dacă doriți un motiv, este ultimul iPhone cu margini curbate.

iPhone 11

 • Ar trebui să faci upgrade: DA
 • De ce?: iPhone 11 este ultimul model cu un ecran LCD, deci vă puteți imagina cât de mult mai bun va fi iPhone 15.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: Cu excepția cazului în care urăști în mod real afișajele OLED, a venit momentul.

iPhone XR/XS/XS Max sau modele anterioare

 • Ar trebui să faci upgrade: Serios
 • De ce?: iPhone XS este ultima versiune care suportă iOS 17, deci probabil începeți să simțiți scăderea performanței. Nu vom enumera toate îmbunătățirile pe care le veți obține cu unul dintre modelele iPhone 15, dar vă asigurăm că sunt multe.
 • Cine nu ar trebui să facă upgrade: La acest punct, nimeni.

Precomandă iPhone 15 Pro Max în România, vezi prețurile de la eMAG, evoMAG, Flanco și QuickMobile

În data de 12 septembrie 2022, Apple a prezentat noua serie de telefoane iPhone 15, care a generat un interes enorm în rândul utilizatorilor din întreaga lume. România nu face excepție, iar precomenzile pentru iPhone 15 au început să fie disponibile începând cu ora 15:00, 15 septembrie 2023. În acest articol, vom explora cele mai bune prețuri și opțiuni de precomandă pentru modelele iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Plus și iPhone 15 standard.

iPhone 15 Pro Max – Prețuri și disponibilitate

Prețuri precomandă

MagazinPrețDisponibilitate
eMAGDe la 7199 leiPrecomandă acum!
QuickMobile7173 lei folosind codul „QUICK8378”Precomandă acum!
evoMAGDe la 7499 leiPrecomandă acum!
FlancoDe la 7249 leiPrecomandă acum!

iPhone 15 Pro Max este disponibil pentru precomandă în mai multe magazine online din România. La eMAG, prețul începe de la 7199 lei și este disponibil pentru precomandă. QuickMobile oferă un preț special de 7173 lei dacă folosești codul „QUICK8378” la plasarea comenzii, și este, de asemenea, disponibil pentru precomandă. evoMAG are un preț de pornire de la 7199 lei și este disponibil pentru precomandă. În timp ce, la Flanco, iPhone 15 Pro Max poate fi precomandat la un preț de 7249 lei.

Disponibilitate

Lansarea oficială a seriei iPhone 15 este programată pentru data de 12 septembrie 2023. Începând cu această dată, clienții care au plasat o precomandă pentru iPhone 15 Pro Max vor putea să își primească telefoanele în funcție de disponibilitatea magazinului și de ordinea precomenzilor. Este important de menționat că stocurile pot fi limitate, așa că este recomandat să profitați de precomandă pentru a vă asigura că veți obține iPhone 15 Pro Max la timp.

iPhone 15 Pro – Prețuri și disponibilitate

Prețuri precomandă

MagazinPrețDisponibilitate
eMAGDe la 5949 leiPrecomandă acum!
QuickMobile5960 lei folosind codul „QUICK8378”Precomandă acum!
evoMAGDe la 5949 leiPrecomandă acum!
FlancoDe la 5949 leiPrecomandă acum!

iPhone 15 Pro este disponibil pentru precomandă în diferite magazine online din România. La eMAG, prețul modelului începe de la 5949 lei și este disponibil pentru precomandă. QuickMobile oferă un preț de 5960 lei dacă se utilizează codul promoțional „QUICK8378” la finalizarea comenzii, iar telefonul este disponibil pentru precomandă. evoMAG propune un preț de pornire de la 5949 lei și, de asemenea, permite precomanda. În cele din urmă, la Flanco, iPhone 15 Pro poate fi precomandat la un preț de 5999 lei.

Disponibilitate

Similar cu iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro va fi livrat clienților în funcție de disponibilitatea magazinului și de ordinea precomenzilor. Deși este posibil ca unii clienți să primească telefoanele mai devreme decât alții, este important să înțelegem că stocurile sunt limitate și este recomandat să faceți precomanda cât mai curând posibil pentru a vă asigura că veți avea acces la noul iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Plus – Prețuri și disponibilitate

Prețuri precomandă

MagazinPrețDisponibilitate
eMAGDe la 5449 leiPrecomandă acum!
QuickMobile5427 lei folosind codul „QUICK8378”Precomandă acum!
evoMAGDe la 5449 leiPrecomandă acum!
FlancoDe la 5499 leiPrecomandă acum!

Modelul iPhone 15 Plus este acum disponibil pentru precomandă în diverse magazine online din țară. Dacă optați pentru eMAG, prețul acestui model pornește de la suma de 5449 lei. La QuickMobile, puteți beneficia de o ofertă specială de 5427 lei dacă introduceți codul „QUICK8378” la efectuarea comenzii. evoMAG oferă telefonul la un preț similar cu eMAG, adică de la 5449 lei. În timp ce, la Flanco, prețul de pornire pentru iPhone 15 Plus este de 5499 lei.

Disponibilitate

Ca și în cazul celorlalte modele, disponibilitatea iPhone 15 Plus va depinde de stocurile magazinului și de ordinea precomenzilor. Este important să rețineți că seria iPhone 15 este foarte așteptată, iar numărul de telefoane disponibile în stoc poate fi limitat. Prin urmare, este recomandat să faceți precomanda cât mai curând posibil pentru a vă asigura că veți primi iPhone 15 Plus la timp.

iPhone 15 – Prețuri și disponibilitate

Prețuri precomandă

MagazinPrețDisponibilitate
eMAGDe la 4699 leiPrecomandă acum!
QuickMobile4699 lei folosind codul „QUICK8378”Precomandă acum!
evoMAGDe la 4699 leiPrecomandă acum!
FlancoDe la 4699 leiPrecomandă acum!

Pentru cei interesați de noul iPhone 15, mai multe opțiuni de precomandă sunt disponibile în magazinele online din România. eMAG listează dispozitivul cu un preț de start de 4699 lei. QuickMobile vine cu o propunere tentantă: același preț de 4699 lei, dar cu utilizarea codului promoțional „QUICK8378”. evoMAG oferă telefonul la un preț identic cu eMAG și QuickMobile, adică 4699 lei. Pe de altă parte, Flanco a stabilit prețul de bază pentru iPhone 15 la 4749 lei.

Disponibilitate

Deși precomenzile pentru iPhone 15 sunt disponibile începând cu data de 15 septembrie 2023, livrarea telefoanelor va începe în funcție de stocurile magazinului și de ordinea precomenzilor. Este important de menționat că stocurile pot varia și că unele modele pot fi mai căutate decât altele. Pentru a vă asigura că obțineți iPhone 15 la timp, este recomandat să faceți precomanda cât mai curând posibil.

Cum să precomanzi iPhone 15 în România

Pentru a precomanda un iPhone 15 în România, aveți trei opțiuni principale: precomanda de la magazinele autorizate, precomanda de la operatorii de telefonie mobilă sau precomanda de pe platforme online precum Amazon.de. Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, iar alegerea depinde de preferințele și nevoile fiecărui utilizator.

Precomandă de la magazinele autorizate

Precomanda de la magazinele autorizate precum eMAG, QuickMobile, evoMAG și Flanco vă oferă avantajul de a achiziționa iPhone 15 direct de la surse de încredere. Aceste magazine au fost partenere Apple de încredere de-a lungul anilor și oferă garanția produsului și suportul necesar în cazul unor eventuale probleme. Cu toate acestea, stocurile pot fi limitate, iar prețurile pot varia în funcție de fiecare magazin în parte.

Precomandă de la operatorii de telefonie mobilă

Operatorii de telefonie mobilă precum Orange, Vodafone și Telekom oferă și ei posibilitatea de a precomanda iPhone 15. Această opțiune este potrivită în special pentru cei care doresc să încheie un nou contract sau să-și upgradeze planul actual de telefonie mobilă. Operatorii pot oferi pachete speciale și promoții exclusive pentru clienții lor, dar este important să verificați disponibilitatea și prețurile înainte de a face o precomandă.

Precomandă de pe platforme online

Dacă preferați să faceți cumpărături online și sunteți familiarizați cu platforme precum Amazon.de, puteți opta pentru precomanda de pe aceste platforme. Este important să verificați disponibilitatea și prețurile înainte de a plasa o comandă, deoarece acestea pot varia în funcție de furnizor și de cerere. De asemenea, asigurați-vă că alegeți un vânzător de încredere și că verificați politica de returnare a produsului în cazul unor eventuale probleme.