Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Icoana din argint “Nasterea Domnului”

Nasterea Domnului a fost intotdeauna sarbatorita si proslavita de crestini …intr-un fel sau altul. Asta pentru ca ea reprezinta piesa centrala a credintei crestine. Cuvantul lui Dumnezeu in vremurile apuse putea fi intruchipat ca un inger al Lui Dumnezau sau asemenea focului divin. Dar din momentul Nasterii Domnului Hristos, El a devenit unul dintre noi. Si nu doar ca om in intregime venit din ceruri, dar Dumnezeu se naste dintr-o femeie si vine la noi ca un copil mic, fara cuvinte. Toate acestea pot fi observate in icoana Nasterii Domnului. Iar in jurul acestui eveniment istoric central sunt descrise alte povesti ce insotesc nasterea lui Iisus Hristos.

Forma obisnuita a icoanelor din argint cu Nasterea Domnului, cu mici variatii, dateaza din secolul al XV-lea, desi se bazeaza pe surse mult mai vechi: profetii din Vechiul Testament, insemnarile din Evanghelia Noului Testament si naratiuni antice despre viata Fecioarei Maria.

Noul Testament in Icoana Nasterii Domnului

Pruncul Iisus si mama sa apar intr-o pestera sau o iesle, inconjurati de pietre, paie, elemente neospitaliere, ce reflecta mediul precar in care s-a nascut Iisus. Evangheliile arata ca Iosif si Maria nu au putut gasi o camera la vreun han atunci cand au venit sa se inscrie la recensamantul de la Betleem, asa ca Iisus a fost asezat intr-o iesle, alaturi de animale. In mod normal, animalelel nu erau adapostite in hambarele de lemn, ci adesea in pesteri sau sub dealuri, asa ca un astfel de “staul” este infatisat in icoane.

Sus pe cer se afla o stea care lumineaza chiar deasupra Pruncului Sfant. Aceasta stea este urmata de Magi, inteleptii persani din Est, care aduc daruri lui Hristos. Dar ei apar in departare, inca aflandu-se in calatorie. Nu sunt inca prezenti.

In ceruri cete de ingeri aduc vestea nasterii Mantuitorului lumii acesteia. In dreapta, pastorii – oamenii care nu sunt vazuti de nimeni altcineva – sunt primii carora li se da Vestea Buna a nasterii lui Iisus. Dar si ei apar in afara pesterii, in apropierea turmelor de oi. Inca nu se afla langa Hristos.

In afara de mama Lui, singura companie pe care o are Pruncul Iisus in primele ore de viata pe pamant este reprezentata de un bou si un magar. Aceasta este smerenia intruparii Lui Dumnezeu pe pamant.

Vechiul Testament in Icoana Nasterii Domnului

Smerenia originii lui Iisus nu ar trebui sa ne surprinda, deoarece modul in care s-a nascut fusese profetit cu sute de ani inaintea evenimentului. Prezenta boului si a magarului in icoana Nasterii Domnului indeplineste una din profetiile din cartea lui Isaia din Vechiul Testament.

“Boul isi cunoaste stapanul si magarul patul stapanului sau” (Isaia 1: 3). Aici, la fel se arata cum animalele il incalzeau pe Iisus cu suflarea lor.

Alte texte antice din Icoana Nasterii Domnului

O alta sursa importanta pentru Nasterea lui Iisus este reprezentata de Protoevanghelia lui Iacov, text ce dateaza din secolul al doilea si care descrie viata Fecioarei Maria.

Pentru icoane din argint, inclusiv icoana din argint Nasterea Domnului vizitati http://icoaneargint.ro/index.php?route=product/product&path=20_70&product_id=77.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J