Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Placi video pe laptopuri -incorporate si dedicate

Laptopurile disponibile pe piata vin echipate cu o multime de placi video, care de care mai diferite. Iata o privire rapide asupra celor mai populare tipuri de placi video disponibile pe laptopuri.

– Pentru Gaming si Multimedia specialistii va recomanda laptopurile cu procesoare grafice cum ar fi Nvidia GeForce GTX 10 sau seria AMD RX 400 sau Intel Iris Plus.

– In categoria laptopuri Workstation, recomandarile de placa video sunt pentru Nvidia Quadro sau Intel HD Graphics

– Pentru productivitate zilnica (ultrabook-uri) recomandarea se indreapta spre Intel HD Graphics si Intel Iris Plus 640.

– In fine pentru categoria Gaming laptopuri la preturi acceptabile exista placile video Nvidia Geforce GTX 10.

Placi video incorporate sau dedicate

Exista doua tipuri principale de procesoare grafice: integrate si dedicate. Asa cum sugereaza si numele, placile video integrate se refera la faptul ca cipul grafic este incorporat in matrita procesorului astfel ca memoria este impartita cu acesta. Cipurile dedicate au propriul slot si sunt echipate cu memorie proprie, care se mai numeste si memorie video sau VRAM. In aceasta situatie, memoria ramane neatinsa.

Prin urmare, prima intrebare pe care ar trebui sa v-o puneti atunci cand vreti sa cumparati un laptop este daca aveti intr-adevar nevoie de o placa video mai performanta sau daca nu cumva pentru ceea ce faceti una incorporata v-ar fi suficienta. Atentie – placile video dedicate pe laptopuri reprezinta o chestiune mult mai serioasa decat in cazul calculatoarelor. O placa video pe un PC se schimba mai usor, poate fi upgradata mai simplu si chiar am putea spune ca este ceva mai versatila. Nu la fel se intampla in cazul laptopurilor. Da, placa video se poate schimba dar imaginati-va ce inseamna acest lucru – laptopul trebuie desfacut si gama de placi video de laptop cu care poate fi inlocuita cea defecta este mult mai restransa decat in cazul calculatoarelor. Cu toate acestea, exista cazuri cand laptopurile cu placa video dedicata reprezinta o conditie obligatorie. Si ma refer in primul rand la laptopurile dedicate pentru jocuri si la cele pentru grafica. Acestea sunt cele doua mari categorii de laptopuri care vin adesea echipate cu placa video dedicata, pentru ca in aceste situatii este nevoie de o putere de procesare video mai mare.

In concluzie, daca doriti cea mai buna performanta grafica posibila, este evident ca placile video dedicate le bat de departe pe cele integrate. Cantitatea de memorie VRAM alocata procesoarelor grafice actuale variaza intre 2 si 8 GB. Pentru ca cip-urile integrate se bazeaza pe sistemul RAM, nu au puterea de calcul promisa si oferita de placile video dedicate. Trebuie sa tineti minute acest lucru daca vreti un laptop puternic.

Conluzia generala nu se opreste aici pentru ca mai sunt multe lucruri de spus despre procesoarele grafice prezente pe laptopurile noi.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J