Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Kaspersky a oferit cateva sfaturi de securitate pentru calatorii

Expertii in securitate cibernetica de la Kaspersky Lab au oferit cateva sfaturi importante de securitate impotriva retelelor Wi-Fi publice, pentru utilizatorii care calatoresc mult.

Sfaturile vin in urma incidentelor inregistrate in anul 2014, cand, expertii Kaspersky Lab au dezvaluit primele informatii despre Campania de spionaj cibernetic Dark Hotel, care infecta atat retelele Wi-Fi din hoteluri, cat si sistemele considerate private si sigure.

“Cand calatoresc, multi isi iau cu ei smartphone-urile si tabletele, sau folosesc dispozitivele pe care le primesc gratuit in timpul calatoriei”, a declarat Stefan Tanase, Senior Security Researcher la Global Research & Analysis Team, Kaspersky Lab, in cadrul conferintei Cyber Security Weekend de la Lisabona.Free Wi-Fi Spot

“Cand isi fac bagajul rapid pentru a pleca la drum, in hotel sau la aeroport, oamenii trec adesea cu vederea cele mai simple masuri de securitate, asa ca nu mai fac back-up documentelor importante sau uita sa cripteze datele confidentiale de business. In plus, isi pot pierde parolele sau se pot infecta cu malware atunci cand isi incarca dispozitivul prin USB in locuri publice si nesigure. Cand calatoresti trebuie sa iti iei aceleasi masuri de siguranta pe care le iei acasa”, a mai declarat Stefan Tanase.

Astfel, in cazul in care vreti sa va conectati la internet pentru o activitate care necesita introducerea datelor personale, expertii Kaspersky Lab va recomanda sfaturile urmatoare:

  • Evitarea retelelor Wi-Fi publice, in special daca nu dispun de parole de protectie: hackerii pot seta hotspot-uri in locuri publice (ex: aeroporturi) pentru a intercepta datele confidentiale. De cele mai multe ori, aceste hotspot-uri au nume similare cu cele oficiale si pot fi confundate usor. Este recomandata folosirea exclusiva a retelelor protejate cu parola. Chiar daca parola de Wi-Fi este disponibila pentru toti utilizatorii, ea protejeaza datele importante. In plus, aceasta parola genereaza chei de utilizare unice pentru fiecare utilizator, astfel incat datele sa nu poata fi decriptate de altcineva.
  • Utilizarea unui VPN (Virtual Private Network) la accesarea internetului si dezactivarea serviciile wireless atunci cand nu este conectarea la VPN, pentru a preveni accesul neautorizat. Site-urile si serviciile de e-mail care utilizeaza https si afiseaza imaginea unui lacat in browser cripteaza automat toate datele. Totusi, este recomandat ca utilizatorii sa cripteze tot traficul, prin intermediul VPN atunci cand folosesc o retea publica. Multe companii dispun de VPN-uri proprii la nivelul organizatiei. In plus, exista servicii de abonare la VPN (precum Black Logic, HotSpotVPN, Proxpn sau StreamVia) disponibile pe o perioada determinata sau timp de un an.

In cazul in care vreti sa achizitionati bilete online sau cazare la un hotel din alt oras, expertii Kaspersky Lab recomanda utilizatorilor sfaturile urmatoare:

  • Sa se asigure ca serviciul utilizat proceseaza tranzactia printr-o conexiune sigura (conexiune HTTPS criptata);
  • Sa foloseasca un program antivirus eficient cu functia Safe Money integrata;
  • Sa utilizeze parole diferite pentru fiecare cont si sa foloseasca autentificarea in doi pasi pentru orice site. Astfel, orice incercare de logare trebuie confirmata prin SMS sau printr-un cod de securitate primit prin e-mail. Daca mesajul de notificare apare in inbox fara efectuarea primului pas de logare, poate fi un semnal de avertizare ca este timpul pentru o scanare de securitate a computerului si pentru schimbarea parolei (pentru ca probabil cineva o stie pe cea prezenta si incearca sa acceseze contul). De asemenea, tranzactiile pot fi protejate prin servicii precum 3D Secure sau Verified-By-Visa, care solicita o parola suplimentara inainte de a initia tranzactia.

In plus, protejarea fizica a dispozitivelor este, de asemenea, la fel de importanta datorita datele personale din acestea ce pot fi pierdute sau furate in timpul calatoriilor, atunci cand dispozitivele respective nu sunt supravegheate. Astfel, recomandarea pentru utilizatori este sa foloseasca o parola de logare, iar in cazul unui computer/laptop sa dezactiveze bootarea din BIOS de pe CD sau USB.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J