O gamă de bombe nucleare gravitaționale, specific, termonucleare B61, au fost dezvoltate în Statele Unite încă din anii ’60, și astăzi reprezintă una dintre armele nucleare cheie ale națiunii. Au fost produse în total 12 variante. După cum s-a aflat vinerea trecută, Pentagonul are în plan să continue modernizarea acestei serii și să creeze, pe baza modelului B61-7, o nouă armă nucleară, B61-13.
Deținând al doilea cel mai mare arsenal nuclear din lume (3.708 ogive nucleare), SUA nu are intenția să-l extindă; B61-13 va înlocui treptat vechile bombe B61-7 din perioada Războiului Rece și pe cele B61-12 care sunt în uz actual.
Conform conducerii Pentagonului, B61-13 va mări capacitățile aviației strategice și, de asemenea important, nu va crește costurile de producție și întreținere ale arsenalului nuclear.
Se pare că muniția termonucleară modernizată va păstra în mare parte același design și dimensiuni ca ultimele modele din seria B61, adică, un corp aerodinamic alungit, cu un ansamblu de coadă și cârme. Lungimea bombei va fi probabil, ca și în cazul B61-12, nu mai mult de 3,6 m, diametrul – 330 mm, greutatea între 300-400 kg, iar puterea va fi „moștenită” de la B61-7 – 360 kt.
Dimensiunile compacte și greutatea redusă permit renunțarea la utilizarea aviației strategice și transferarea responsabilității pentru B61-13 către avioanele de luptă F-35 Lightning II.
Conform unei publicații, pe o rază de 1 km de la locul aruncării bombei, totul va fi distrus de o minge de foc. Oamenii care se vor afla pe o rază de 3 km de la explozie vor muri într-o lună. 15% dintre supraviețuitori vor dezvolta cancer, ceea ce le va scurta semnificativ viața.
Poza este generata cu AI și nu reprezintă realitatea.