Search
Cele mai recente stiri it si noutati din lumea software si hardware, zona iti ofera informatii despre jocuri, seo, tehnologie, web design. Vino in lumea noastra IT, Zona IT

Un invertor auto e bun oricand la casa… pardon, la masina omului!

Multe si-ar mai lua omul cu el in vacanta sau la drum lung daca ar avea de unde – sau cu ce – sa le alimenteze cu energie electrica! Pentru ca nu orice aparat poate fi alimentat la tensiunea de 12 volti curent continuu, cat are instalatia electrica a unui automobil! Exista insa o solutie si in aceasta situatie: se numeste invertor auto.

Invertoarele auto sunt dispozitive care transforma curentul continuu in curent alternativ. Adica la intrare se aplica o tensiune de 12 volti curent continuu, iar la iesire – care are forma unei banale prize, precum cele din apartament – se obtine o tensiune de 220 volti curent alternativ.

Astfel de dispozitive nu se fac de ieri, de alaltaieri, ci de aproape un secol – dar pe atunci, acestea erau mari, greoaie si primitive, intrucat constau dintr-un motor elecctric care antrena un generator electric, care furniza tensiunea dorita. De obicei, invertoarele si convertoarele de tensiune erau folosite de companiile de cai ferate, intrucat multe retele feroviare aveau alte tensiuni de alimentare – si, mai ales, alte frecvente – decat retelele energetice din Europa si America de Nord. Uneori, astfel de dispozitive erau amplasate chiar in interiorul locomotivelor, alteori erau stationare. Din fericire, dupa cel de al doilea Razboi Mondial, electronica de putere s-a dezvoltat din ce in ce mai tare, iar invertoarele si convertoarele de tensiune nu au mai avut piese mobile (motoare care antrenau generatoare), ci componente electronice. Daca la inceput electronistii s-au multumit sa transforme curentul alternativ in curent continuu, in timp au invatat sa faca si invers, mai ales dupa ce la locomotive s-a impus „moda” motoarelor de tractiune in curent alternativ trifazat. Iar dupa ce generatoarele eoliene si cele fotovoltaice – care furnizeaza tot curent continuu, de 12, 24 si 48 de volti – s-au generalizat, a devenit necesara crearea unuor invertoare de tensiune care sa furnizeze 220 volti curent alternativ, tensiunea standard de alimentare la retea. Invertoarele auto nu difera – ca principiu – cu nimic de acestea. Doar ca dimensiuni, fiind portabile!

Va recomand sa cumparati invertoare auto de pe Auto Soft.

Cine are un invertor auto suficient de puternic, isi poate face vacanta la cort avand tot confortul de acasa: isi poate lua un desktop cu monitor de 24 de inch, prăjitorul de paine, ba chiar si masina de spalat. Pentru un sofer care se vrea a fi propriul sau mecanic auto, un astfel de dispozitiv electronic se poate dovedi o mana cereasca, intrucat cu ajutorul unui invertor auto poate alimenta o masina de gaurit, un fierastrau electric sau chiar un flex. Pe scurt, isi poate lua cu el tot atelierul! Bineinteles ca bateria automobilului se va „goli” foarte repede, ceea ce inseamna ca motorul va trebui pornit foarte des pentru a o reincarca…

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyrighted.com Registered & Protected 
NJY3-P1TM-UWOS-IE3J