More

  VIDEO: Prima victorie a inteligenței artificiale împotriva campionilor umani într-o cursă de drone

  AI - Inteligeta artificialaVIDEO: Prima victorie a inteligenței artificiale împotriva campionilor umani într-o cursă de drone

  Într-o premieră spectaculoasă, inteligența artificială a reușit să învingă campionii umani într-o cursă de drone. Utilizând doar o cameră montată pe dronă și un sistem de măsurare inerțial, Swift AI a pilota drona și a obținut victorii repetate în fața celor mai buni piloți umani din lume în Elveția.

  Cursa între om și mașină

  Deep Blue, care a învins un mare maestru de șah, și AlphaGo, care a învins jucători de top la go, și-au demonstrat puterea în jocurile de masă, unde abilitatea principală este analiza mișcărilor posibile și alegerea celei mai bune tactici. Acum, însă, inteligența artificială și-a demonstrat abilitățile într-un sport fizic real – cursele rapide de drone.

  Sistemul numit Swift, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Zurich și Intel, a învățat rapid traseul 3D complex și a reușit să învingă doi campioni mondiali și pe un campion elvețian la cursele unu contra unu, stabilind și cel mai rapid timp în cursă. Cel mai rapid tur al său a fost cu jumătate de secundă mai rapid decât cel mai bun tur realizat de un om – o performanță impresionantă în cursele de mare viteză.

  Tehnologia din spatele performanței

  Sistemul Swift a folosit aceeași cameră video ca și pilotul uman pentru a se orienta pe traseu și a trece prin porțile cursei. Cu toate acestea, IA a avut avantajul de a utiliza date în timp real despre accelerație, viteză și orientare, obținute de la sistemul de măsurare inerțial montat pe dronă.

  Swift a studiat traseul complex, format din șapte porți, inclusiv o viraj acrobatic numit Split-S. Pentru aceasta, au fost lansate simultan 100 de drone într-o simulare virtuală a traseului. Dronele simulate au început să exploreze mediul înconjurător al traseului, găsind treptat cele mai bune rute și optimizându-le pentru a atinge viteza maximă pe circuit. Întregul proces a durat mai puțin de o oră. O astfel de antrenament virtual este echivalent cu o lună de antrenament continuu a unei drone în timp real.

  Perfecționarea strategiilor de control

  După aceea, IA a ajustat strategiile de control, pe baza datelor colectate în timpul zborurilor reale: turbulență, scăderea calității semnalului vizual și alte factori de incertitudine care pot apărea în zborul real. Aceste zboruri au fost efectuate într-un hangar de avioane pe un traseu cu dimensiunile de 25 pe 25 de metri.

  Cu toate acestea, există un aspect în care oamenii sunt încă mai buni decât IA – capacitatea lor de a se adapta la condițiile în schimbare. Când lumina soarelui a iluminat hangarul mai puternic decât era pregătită drona, aceasta a eșuat.

  Aceste mașini pot atinge viteze și precizii incredibile în îndeplinirea sarcinilor specifice, dar creierul uman rămâne inegalabil în ceea ce privește abilitatea de a rezolva o gamă mai largă de sarcini într-un mediu dinamic și în continuă schimbare. Cel puțin, până acum.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante