Într-o premieră spectaculoasă, inteligența artificială a reușit să învingă campionii umani într-o cursă de drone. Utilizând doar o cameră montată pe dronă și un sistem de măsurare inerțial, Swift AI a pilota drona și a obținut victorii repetate în fața celor mai buni piloți umani din lume în Elveția.
Cursa între om și mașină
Deep Blue, care a învins un mare maestru de șah, și AlphaGo, care a învins jucători de top la go, și-au demonstrat puterea în jocurile de masă, unde abilitatea principală este analiza mișcărilor posibile și alegerea celei mai bune tactici. Acum, însă, inteligența artificială și-a demonstrat abilitățile într-un sport fizic real – cursele rapide de drone.
Sistemul numit Swift, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Zurich și Intel, a învățat rapid traseul 3D complex și a reușit să învingă doi campioni mondiali și pe un campion elvețian la cursele unu contra unu, stabilind și cel mai rapid timp în cursă. Cel mai rapid tur al său a fost cu jumătate de secundă mai rapid decât cel mai bun tur realizat de un om – o performanță impresionantă în cursele de mare viteză.
Tehnologia din spatele performanței
Sistemul Swift a folosit aceeași cameră video ca și pilotul uman pentru a se orienta pe traseu și a trece prin porțile cursei. Cu toate acestea, IA a avut avantajul de a utiliza date în timp real despre accelerație, viteză și orientare, obținute de la sistemul de măsurare inerțial montat pe dronă.
Swift a studiat traseul complex, format din șapte porți, inclusiv o viraj acrobatic numit Split-S. Pentru aceasta, au fost lansate simultan 100 de drone într-o simulare virtuală a traseului. Dronele simulate au început să exploreze mediul înconjurător al traseului, găsind treptat cele mai bune rute și optimizându-le pentru a atinge viteza maximă pe circuit. Întregul proces a durat mai puțin de o oră. O astfel de antrenament virtual este echivalent cu o lună de antrenament continuu a unei drone în timp real.
Perfecționarea strategiilor de control
După aceea, IA a ajustat strategiile de control, pe baza datelor colectate în timpul zborurilor reale: turbulență, scăderea calității semnalului vizual și alte factori de incertitudine care pot apărea în zborul real. Aceste zboruri au fost efectuate într-un hangar de avioane pe un traseu cu dimensiunile de 25 pe 25 de metri.
Cu toate acestea, există un aspect în care oamenii sunt încă mai buni decât IA – capacitatea lor de a se adapta la condițiile în schimbare. Când lumina soarelui a iluminat hangarul mai puternic decât era pregătită drona, aceasta a eșuat.
Aceste mașini pot atinge viteze și precizii incredibile în îndeplinirea sarcinilor specifice, dar creierul uman rămâne inegalabil în ceea ce privește abilitatea de a rezolva o gamă mai largă de sarcini într-un mediu dinamic și în continuă schimbare. Cel puțin, până acum.