More

  3 motive pentru care Wi-Fi 7 este cea mai bună actualizare pentru rețeaua ta de acasă

  Alegerea editorilor3 motive pentru care Wi-Fi 7 este cea mai bună actualizare pentru rețeaua ta de acasă

  Într-o lume în care tehnologia devine din ce în ce mai importantă, ruterele Wi-Fi sunt adesea luate în considerare doar atunci când ceva nu funcționează în mod corespunzător. Cu toate acestea, odată cu apariția tehnologiei Wi-Fi 7, acest lucru s-ar putea schimba în curând.

  Dacă saltul de la Wi-Fi 6 la Wi-Fi 6E nu a fost suficient pentru a-i determina pe oameni să facă upgrade la routerele Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 aduce suficiente îmbunătățiri încât să merite cu adevărat actualizarea, chiar dacă trebuie să înlocuiți și smartphone-ul și laptopul actual, pe lângă router.

  În acest articol, vom explora trei motive importante pentru care Wi-Fi 7 are potențialul de a fi cea mai bună actualizare pentru rețeaua ta de acasă în ultimii ani.

  Viteze incredibil de rapide

  Unul dintre cele mai importante și atractive aspecte ale Wi-Fi 7 este viteza sa incredibil de mare. De exemplu, în timpul recenziei noastre a routerului Archer BE800 de la TP-Link, am reușit să atingem viteze de aproape două gigabiți pe secundă în teste reale. Cu toate acestea, aceasta este doar o mică parte din viteza pe care o poate atinge Wi-Fi 7.

  „Routerele Wi-Fi 7 pot atinge o viteză maximă de 46 Gbps. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, cu un router Wi-Fi 7 și o conexiune la internet suficient de rapidă, ai putea descărca jocul Starfield de la Bethesda în doar puțin peste 3 secunde”, explică un expert.

  Desigur, viteza reală pe care o vei experimenta depinde de viteza conexiunii tale la internet și de planurile oferite de furnizorul tău de servicii de internet (ISP). Cu toate acestea, routerul Wi-Fi 7 are capacitatea de a atinge o viteză maximă de 46 Gbps. Pentru a înțelege mai bine această viteză, iată un exemplu: cu un router Wi-Fi 7 și unul dintre cele mai bune PC-uri de gaming de pe piață, ai putea descărca viitorul joc al celor de la Bethesda, Starfield, în doar puțin peste 3 secunde. Desigur, acest lucru presupune că ai unul dintre cele mai rapide planuri oferite de ISP-ul tău.

  Pentru a profita în întregime de viteza oferită de Wi-Fi 7, furnizorii de servicii de internet vor trebui să se adapteze. În prezent, mulți oferă deja planuri de internet cu gigabit multiplu, iar odată cu apariția routerele Wi-Fi 7, ISP-urile vor dori, probabil, să profite de această tehnologie. Deja, AT&T și Frontier oferă planuri de 5 gigabiți, iar Ziply Fiber are chiar un plan de 10 gigabiți disponibil. Este de așteptat ca furnizorii de servicii de internet să răspundă în mod corespunzător odată ce Wi-Fi 7 devine din ce în ce mai popular.

  Canale mai largi

  În plus față de vitezele mai mari, canalele de date ale Wi-Fi 7 sunt semnificativ mai largi, ceea ce înseamnă că mai multă lățime de bandă va fi disponibilă pentru dispozitivele tale. Există, de asemenea, mai multe canale la diferite frecvențe, astfel încât, dacă locuiești într-o zonă aglomerată, este mai puțin probabil să experimentezi interferențe de la routerele vecinilor tăi.

  Wi-Fi 5 a fost primul standard wireless care a introdus canale de 160 Mhz, dar Wi-Fi 7 duce acest lucru la un alt nivel, cu noile canale de 320 Mhz. Prin utilizarea benzii de 6 Ghz și a canalelor de 320 Mhz, Wi-Fi 7 va oferi dublul lățimii de bandă. Acest lucru este important în casele cu multe dispozitive, deoarece va exista mai puțină competiție pentru lățimea de bandă între ele.

  Cel mai simplu mod de a explica beneficiile acestor canale mai largi de 320 Mhz este prin comparație cu o autostradă pe care circulă mașini. Cu cât autostrada este mai largă, cu atât mai multe mașini pot circula pe ea.

  Operațiunea Multi-Link

  Dacă vitezele mai mari și canalele de date mai largi nu sunt suficiente pentru o actualizare, atunci să descoperim mai multe despre Operațiunea Multi-Link.

  Până în prezent, orice dispozitiv dotat cu Wi-Fi, fie că este vorba de unul dintre cele mai bune telefoane sau de un laptop, putea fi conectat doar la o singură bandă Wi-Fi la un moment dat. Cu Wi-Fi 6, dispozitivele tale pot fi conectate la banda de 2,4 Ghz sau la banda de 5 Ghz, în timp ce Wi-Fi 6E îți permite să te conectezi la aceste benzi sau la noua bandă de 6 Ghz. Cu toate acestea, cele mai bune sisteme de rețea mesh încă te limitează să te conectezi la o singură bandă la un moment dat.

  Conectarea la banda greșită poate limita în mod semnificativ viteza de descărcare. De exemplu, dacă te conectezi la banda de 2,4 Ghz a routerului tău, vei avea o viteză limitată între 450 și 600 Mbps, în timp ce banda de 5 Ghz oferă viteze îmbunătățite de până la 1.300 Mbps, iar banda de 6 Ghz poate atinge până la 9,6 Gbps.

  Operațiunea Multi-Link în Wi-Fi 7 schimbă complet acest lucru, permițând dispozitivelor tale, cum ar fi smartphone-ul sau computerul, să trimită și să primească date pe diferite benzi și canale. Acest lucru crește lățimea de bandă, reduce latența și îți oferă o conexiune mai fiabilă.

  Merită să aștepți Wi-Fi 7 sau ar trebui să faci upgrade acum?

  La fel ca în cazul oricărui nou standard wireless, există o mare problemă atunci când vine vorba de Wi-Fi 7. Atât routerele Wi-Fi 7, cât și dispozitivele care suportă acest standard sunt mai scumpe și există doar câteva opțiuni disponibile pe piață. Din fericire, aceste lucruri se vor schimba în curând.

  De obicei, companiile de rețelistică lansează mai întâi produsele lor de top și apoi încep să producă produsele de gamă medie și cele mai accesibile după ce utilizatorii adoptă tehnologia cea mai recentă.

  Acum că OnePlus a demonstrat cât de mult îmbunătățește Wi-Fi 7 performanțele smartphone-urilor, alți producători de hardware, precum Samsung, vor începe să le urmeze exemplul. Apple va aștepta probabil să adauge Wi-Fi 7 la dispozitivele sale, deoarece se zvonește că iPhone 15 va fi livrat cu Wi-Fi 6E. Acest lucru înseamnă că ar trebui să aștepți până când iPhone 16 va fi lansat în toamna anului 2024, dacă dorești suport pentru Wi-Fi 7.

  Dacă deja ai un router Wi-Fi 6E, atunci cel mai bine este să aștepți până când routerele Wi-Fi 7 mai accesibile devin disponibile pe piață. Cu toate acestea, dacă ai un router Wi-Fi 6 sau chiar unul Wi-Fi 5, atunci upgrade-ul la Wi-Fi 7 are sens. Totuși, odată ce Wi-Fi 7 devine mai larg disponibil, routerele Wi-Fi 6E vor scădea semnificativ în preț și merită actualizate, deoarece te poți bucura de vitezele mai mari ale benzii de 6 Ghz.

  Cu excepția cazului în care dorești cel mai rapid router Wi-Fi și ai dispozitive care suportă acesta, actualizarea la Wi-Fi 7 este probabil ceva ce vei face în următorii ani. Odată ce o faci, vei avea multe motive să te bucuri, inclusiv viteze mai mari, canale de date mai largi și Operațiunea Multi-Link.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante