More

  Activitatea solară atinge cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

  StiintaActivitatea solară atinge cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

  În vara anului 2023, activitatea solară a atins niveluri maxime, făcându-se resimțită în întreaga lume. Potrivit cercetătorilor de la Laboratorul de Astronomie Röntgen a Soarelui al Institutului de Cercetări Spațiale și al Institutului de Fizică Solară-Terestră al Academiei Ruse de Științe, valorile medii ale indiceului de activitate solară în iunie-iulie au atins aproximativ 160, niveluri similare celor observate acum 20 de ani, în 2001-2002.

  Activitatea solară este guvernată de cicluri cu o durată de aproximativ 11 ani, în care alternează perioadele de vârfuri de activitate și perioadele de scădere a acesteia. Cel mai recent vârf de activitate solară a fost înregistrat în perioada 2012-2014, când nivelul activității solare a atins valoarea de 146. După atingerea vârfului, nivelul activității solare a început să scadă și în 2020 a ajuns la valoarea zero, marcând începutul unui nou ciclu de activitate solară, numit ciclul 25.

  Prognozele eronate ale cercetătorilor

  Inițial, oamenii de știință anticipau că ciclul solar curent va fi mai slab decât cele anterioare, însă prognozele lor s-au dovedit a fi eronate. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă ciclul de 11 ani, există și un ciclu solar secular, care se repetă aproximativ o dată la 100 de ani. Aceste cicluri solare se caracterizează prin valori maxime remarcabile, iar între aceste valori maxime apar perioade de valori maxime scăzute.

  Valori maxime ale activității solare

  Ultimul maxim solar secular a avut loc în a doua jumătate a secolului XX, în anii ’60. De aceea, se anticipa că activitatea solară în prima jumătate a secolului XXI va fi la un nivel scăzut, iar ciclurile solare puternice nu erau prognozate să apară mai devreme de mijlocul acestui secol. Cu toate acestea, activitatea solară crește mult mai rapid decât se aștepta.

  Prognozele pentru viitor

  Experții prognozează că în toamnă va avea loc o nouă creștere a activității solare. Se estimează că ciclul solar curent va atinge vârful în jurul anilor 2024-2025. În plus, este important de menționat că acest indice a fost măsurat în mod continuu timp de 274 de ani, începând cu anul 1749.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante