More

  Apple investește milioane în inteligența artificială pentru a face ca Siri să fie la fel de bun ca ChatGPT

  AI - Inteligeta artificialaApple investește milioane în inteligența artificială pentru a face ca Siri să fie la fel de bun ca ChatGPT

  Apple, gigantul tehnologic din Cupertino, a investit în mod discret milioane de dolari în dezvoltarea inteligenței artificiale (IA) pentru a face asistentul personal Siri la fel de inteligent ca ChatGPT, un sistem de generare a limbajului natural dezvoltat de OpenAI. Această investiție semnificativă demonstrează angajamentul Apple de a-și îmbunătăți asistentul vocal și de a se implica în domeniul conversațional al IA.

  Fondurile considerabile ale lui Apple pentru antrenarea LLM-urilor

  Potrivit unui articol publicat în The Information, Apple cheltuie milioane de dolari în fiecare zi pentru a antrena modelele sale de limbaj de mari dimensiuni, cunoscute sub numele de Large Language Models (LLM). Acestea sunt sisteme de inteligență artificială capabile să genereze și să înțeleagă limbajul natural într-un mod mai avansat decât asistenții vocali obișnuiți.

  Cu o echipă restrânsă formată din 16 persoane, coordonată de șeful departamentului de IA, John Giannandrea, fostul angajat Google, Apple a lucrat la antrenarea LLM-urilor în ultimii ani. Această tehnologie a devenit populară odată cu lansarea ChatGPT de către OpenAI, ceea ce a determinat Apple să ia în considerare adăugarea unor forme de chatbot-uri atât în interiorul companiei, cât și ca produse finale.

  Echipele de dezvoltare a modelelor de limbaj și imagine

  Apple a format două echipe dedicate dezvoltării de modele de limbaj și imagine. Una dintre aceste echipe se concentrează pe dezvoltarea unui software capabil să genereze „imagini, video sau scene 3D”, în timp ce cealaltă lucrează la „cercetări pe termen lung în domeniul IA multimodală, care poate recunoaște și produce imagini sau video-uri”.

  Conform The Information, unul dintre aceste LLM-uri ar putea „interacționa în cele din urmă cu clienții care utilizează serviciul AppleCare”. În același timp, echipa Siri intenționează să integreze aceste modele de limbaj pentru a facilita interacțiunea cu scurtăturile complexe.

  Este interesant de menționat că membrii echipei Apple consideră că cel mai avansat model de limbaj al lor, Ajax GPT, ar putea fi mai bun decât GPT-3.5 dezvoltat de OpenAI. Chiar dacă OpenAI lucrează deja la soluții îmbunătățite, este încurajator să vedem că Apple a făcut progrese semnificative în domeniul IA conversațională.

  Provocările Apple în privința modelelor de limbaj de mari dimensiuni

  Cu toate acestea, Apple se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește implementarea acestor modele de limbaj de mari dimensiuni. Compania preferă să ruleze software-ul pe dispozitive, pentru a asigura o mai bună confidențialitate și performanță. Din păcate, este practic imposibil să dezvolți un model de învățare a limbajului la nivelul celor deținute de Apple, fără a se baza pe tehnologia cloud.

  Conform raportului The Information, modelul Ajax GPT a fost antrenat pe peste 200 de miliarde de parametri. Parametrii reprezintă mărimea și complexitatea unui model de învățare automată; un număr mai mare de parametri indică o complexitate mai mare și necesită mai mult spațiu de stocare și putere de calcul. Un LLM cu peste 200 de miliarde de parametri nu ar putea fi implementat pe un iPhone.

  Deși Apple ar putea încerca să reducă dimensiunea acestor modele pentru a le face potrivite pentru iPhone, este posibil să mai treacă ceva timp până când aceste inițiative vor ajunge la utilizatorul final.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante