More

  Cum să intri în BIOS pe orice sistem

  TutorialeCum să intri în BIOS pe orice sistem

  Când vine vorba de configurarea sistemului la nivel fundamental, BIOS-ul reprezintă componenta responsabilă pentru această sarcină. Indiferent de dorința de a monitoriza componente hardware, de a controla ventilatoarele sau de a modifica alte setări esențiale, primul pas este să intrăm în interfața firmware. Fie că folosim un PC sau un laptop, fiecare producător are o tastă specifică care trebuie apăsată în timpul pornirii pentru a accesa BIOS-ul.

  Metode de accesare a BIOS-ului

  Există mai multe modalități de a intra în BIOS, în funcție de producătorul plăcii de bază sau al laptopului. Iată șase metode diferite pentru a accesa BIOS-ul:

  1. Utilizarea tastei BIOS în timpul pornirii

  Cea mai rapidă și mai ușoară metodă de a accesa interfața firmware este prin utilizarea tastei BIOS specifice înainte de finalizarea POST (Power On Self Test). Fiecare producător de laptop sau placă de bază folosește o tastă diferită. Majoritatea folosesc tastele Del și F2, dar pot fi utilizate și alte taste precum Esc, F1, F10, F12 etc. Pentru a găsi tasta corespunzătoare, verifică sigla producătorului afișată în timpul pornirii sau consultă manualul de utilizare. Unele sisteme pot accepta chiar și două sau mai multe taste pentru a accesa BIOS-ul.

  2. Utilizarea opțiunii de Boot din mediul de recuperare Windows

  Dacă nu reușești să accesezi BIOS-ul folosind tasta specificată de producător, problema ar putea fi cauzată de funcția Fast Boot care omite inițializarea hardware-ului în timpul pornirii. În acest caz, poți încerca să accesezi mediul de recuperare Windows pentru a încărca setările UEFI Firmware. Această metodă nu este valabilă pentru sistemele care folosesc Legacy BIOS. Există mai multe moduri de a ajunge la consola de recuperare, precum utilizarea combinației de taste Shift + Restart, utilizarea unei unități de boot Windows sau executarea unei comenzi CLI (închidere/r/o). Pentru a utiliza prima metodă, urmează acești pași:

  • Dacă te afli pe ecranul de pornire Windows, navighează în colțul din dreapta jos și apasă pe pictograma de alimentare. Dacă ești deja conectat la sistemul de operare, deschide meniul de pornire pentru a ajunge aici.
  • Ține apăsată tasta Shift și apasă pe opțiunea Reporniți. Vei vedea un mesaj care va afișa „Vă rugăm să așteptați”.
  • După câteva secunde, vei intra în Windows RE. Alege opțiunea Depanare și apoi Opțiuni avansate.
  • Selectează Setări firmware UEFI și apasă pe butonul Reporniți. Vei fi redirecționat direct la Utilitarul UEFI.

  3. Accesarea BIOS-ului prin interfața liniei de comandă

  Dacă ești familiarizat cu utilizarea liniei de comandă, poți accesa BIOS-ul direct prin executarea unei comenzi specifice. Deschide Command Prompt sau Powershell ca administrator și execută comanda shutdown/r/fw. Această comandă va realiza o oprire completă a sistemului și la următoarea pornire vei fi redirecționat automat către interfața firmware. Dacă primești mesajul de eroare „Sistemul nu poate găsi opțiunea de mediu care a fost introdusă”, va trebui să faci modificări în variabilele de mediu Windows pentru a utiliza această funcționalitate. Utilizatorii Linux pot folosi comanda sudo systemctl reboot--firmware-setup pentru a accesa rapid BIOS-ul.

  4. Crearea unei comenzi rapide pe desktop

  Dacă dorești o modalitate și mai simplă de a accesa BIOS-ul, poți crea o comandă rapidă pe desktop. Astfel, nu va mai fi necesar să apeși o tastă dedicată în timpul pornirii sau să accesezi mediul de recuperare Windows. Pentru a crea o comandă rapidă pe desktop, urmează acești pași:

  1. Navighează pe desktop și dă clic dreapta oriunde pe ecranul gol.
  2. Alege opțiunea „Nouă” și apoi „Comandă rapidă”.
  3. În câmpul „Tastați locația articolului”, introdu shutdown/r/fw și apasă pe Next.
  4. De acum înainte, poți executa această comandă rapidă cu privilegii de administrare. PC-ul se va reporni automat și vei fi redirecționat către pagina de configurare a BIOS-ului.

  5. Utilizarea aplicațiilor recomandate de producătorul plăcii de bază

  Unii producători de plăci de bază oferă aplicații speciale care facilitează accesul la interfața firmware. De exemplu, ASRock oferă utilitarul „Restart to UEFI”, iar utilizatorii de la Gigabyte pot folosi aplicația „Fast Boot”. Aceste aplicații pot fi descărcate de pe pagina oficială de suport a producătorului. Procesul de intrare în BIOS prin intermediul acestor aplicații variază în funcție de fiecare utilitar, așa că verifică documentația sau secțiunea de descărcări a producătorului pentru a afla instrucțiunile specifice.

  6. Utilizarea butonului dedicat de pe laptop

  Unele laptop-uri oferă un buton dedicat care permite selectarea unei serii de opțiuni, inclusiv setările BIOS. De exemplu, laptopurile din seria Lenovo Ideapad dispun de un buton Novo sau o gaură specială pentru a accesa configurarea BIOS-ului. Laptopurile Microsoft Surface nu au o cheie dedicată, dar poți apăsa și elibera butonul de pornire în timp ce apeși tasta Mărire volum pentru a accesa BIOS-ul. Consultă manualul de utilizare al dispozitivului pentru a afla dacă acesta dispune de o astfel de caracteristică sau caută online specificații detaliate.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante