More

  iPhone 15 Pro Max vs. iPhone 14 Pro Max — Specificații, preț și caracteristici

  SmartphoneiPhoneiPhone 15 Pro Max vs. iPhone 14 Pro Max — Specificații, preț și caracteristici

  În fiecare an, Apple lansează noile modele iPhone, iar seria Pro Max reprezintă vârful de gamă al acestor dispozitive. Comparând cele mai recente lansări, iPhone 15 Pro Max și iPhone 14 Pro Max, putem observa evoluția tehnologică și inovațiile aduse de Apple în fiecare an. În acest articol, vom explora principalele diferențe între cele două modele și vom analiza cum iPhone 15 Pro Max reușește să îmbunătățească performanțele și funcționalitățile oferite de predecesorul său.

  Specificații

  Înainte de a analiza în detaliu diferențele dintre cele două modele, să ne uităm la specificațiile lor de bază:

  SpecificațiiiPhone 14 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
  Preț (începând de la)1.099 dolari1.199 dolari
  Dimensiuni (în inci)6.33 x 3.05 x 0.316.29 x 3.02 x 0.32
  Greutate (în grame)240 grame221 grame
  ProcesorA16 BionicA17 Pro
  Stocare128GB, 256GB, 512GB, 1TB256GB, 512GB, 1TB
  Tip ecranSuper Retina XDR, ProMotion, always-on displaySuper Retina XDR, ProMotion, always-on display
  Rezoluție2.796 x 1.290 la 460 ppi2.796 x 1.290 la 460 ppi
  BiometrieFace IDFace ID
  Conectivitate5G, Gigabit-class LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Ultra Wideband, Emergency SOS via Satellite, Roadside Assistance via Satellite, Lightning5G, Gigabit-class LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, Ultra Wideband, Emergency SOS via Satellite, Roadside Assistance via Satellite, USB-C
  Camere foto48MP Wide, 12MP Ultra Wide, 12MP Telephoto cu zoom optic de 3x48MP Wide, 12MP Ultra Wide, 12MP Telephoto cu zoom optic de 5x
  Cameră frontală12MP TrueDepth cu autofocalizare12MP TrueDepth cu autofocalizare
  BateriePână la 29 de ore de redare videoPână la 29 de ore de redare video
  Culori disponibileSpace Black, Gold, Silver, Deep PurpleBlack Titanium, White Titanium, Blue Titanium, Natural Titanium

  Dimensiuni fizice

  În ceea ce privește dimensiunile fizice, iPhone 14 Pro Max era cel mai mare iPhone lansat de Apple în 2022. Cu o lungime de 6.33 inci și o lățime de 3.05 inci, acesta avea o amprentă considerabilă. Cu toate acestea, era destul de subțire, cu o grosime de 0.31 inci.

  iPhone 15 Pro Max este puțin mai scurt decât predecesorul său, având o lungime de 6.29 inci și o lățime de 3.02 inci. În schimb, este puțin mai gros, având o grosime de 0.32 inci. De asemenea, iPhone 15 Pro Max este mult mai ușor decât iPhone 14 Pro Max, cântărind doar 7.81 uncii.

  Ambele modele utilizează același design caracteristic al iPhone-urilor Pro, cu margini plate și colțuri rotunjite. Carcasa este realizată din oțel inoxidabil, cu un panou din sticlă atât pe partea din față, cât și pe partea din spate. Cu toate acestea, iPhone 15 Pro Max aduce o schimbare majoră în ceea ce privește materialul folosit pentru cadru. Apple a optat pentru titan de grad 5, care nu doar că conferă un aspect atrăgător, dar permite și o reducere a greutății și a dimensiunilor, fără a afecta ecranul.

  Ecran

  Ambele modele, iPhone 14 Pro Max și iPhone 15 Pro Max, au un ecran OLED de 6.7 inci, cunoscut sub numele de Super Retina XDR. Rezoluția acestora este de 2.796 x 1.290 pixeli, la o densitate de 460 de pixeli pe inch. Ecranele OLED oferă un raport de contrast de 2 milioane la 1 și o luminozitate de până la 1.000 nits, cu un vârf de 1.600 nits pentru conținutul HDR și chiar 2.000 nits în lumina directă a soarelui.

  Ambele modele beneficiază de funcționalitatea always-on display, care afișează informații importante pe ecran chiar și atunci când dispozitivul este în standby. Totodată, ambele modele suportă tehnologia ProMotion, care ajustează rata de reîmprospătare a ecranului în funcție de conținutul afișat, oferind o experiență vizuală mai fluidă.

  Un aspect interesant al ecranului iPhone 14 Pro Max este Dynamic Island, o zonă interactivă amplasată în partea de sus a ecranului, care înlocuiește decupajul tradițional (notch). Această zonă adaugă mai multe elemente de interfață utilizatorului și beneficiază de îmbunătățiri aduse prin intermediul iOS 17.

  Ambele modele suportă tehnologii precum True Tone, HDR și dispun de un acoperire oleofobică rezistentă la amprente. Mai mult, iPhone 15 Pro Max menține aceleași caracteristici ca și predecesorul său, asigurând astfel o experiență vizuală de calitate superioară.

  Camere foto și video

  Una dintre cele mai importante îmbunătățiri aduse de iPhone 15 Pro Max față de iPhone 14 Pro Max este sistemul de camere foto și video. iPhone 14 Pro Max dispunea de trei camere principale: o cameră principală de 48MP, o cameră ultra-wide de 12MP și o cameră telefoto de 12MP cu zoom optic de 3x. Aceste camere au fost extrem de apreciate pentru capacitatea lor de a surprinde imagini detaliate și pentru performanțele lor în condiții de lumină scăzută.

  Pe de altă parte, iPhone 15 Pro Max vine cu trei camere și aduce îmbunătățiri semnificative. Camera principală are o rezoluție de 48MP și un diafragmă de f/1.78, iar camera ultra-wide are 12MP și o diafragmă de f/2.2. Însă, cea mai mare îmbunătățire este adusă de camera telefoto, care oferă un zoom optic de 5x, comparativ cu zoom-ul optic de 3x al predecesorului său. Acest zoom optic mai puternic deschide noi posibilități pentru fotografi și videografi, permițându-le să captureze detalii și să realizeze cadre mai apropiate de subiect.

  De asemenea, iPhone 15 Pro Max dispune de o stabilizare optică a imaginii cu senzor-shift și de un nou sistem de stabilizare 3D. Aceste tehnologii asigură imagini clare și stabile, chiar și în condiții de iluminare scăzută sau atunci când se folosește zoom-ul optic de 5x.

  În ceea ce privește capabilitățile video, iPhone 14 Pro Max putea înregistra în rezoluție 4K la 60fps, inclusiv HDR cu Dolby Vision, și 1080p la 240fps în modul Slo-Mo. De asemenea, suporta înregistrarea video în format ProRes la 4K 30fps, modul cinematic și modul acțiune.

  iPhone 15 Pro Max menține aceleași capabilități video ca și predecesorul său, dar aduce unele îmbunătățiri semnificative. În primul rând, poate înregistra video ProRes la 4K 60fps cu ajutorul unui dispozitiv extern de înregistrare. Această funcționalitate este posibilă datorită portului USB-C, care permite transferul datelor de 20 de ori mai rapid decât portul Lightning utilizat de iPhone 14 Pro Max. În plus, iPhone 15 Pro Max suportă înregistrarea video în format log și este compatibil cu sistemul de codificare a culorilor Academy Color Encoding System.

  Camerele frontale ale ambelor modele sunt identice, având o rezoluție de 12MP, autofocalizare și suport pentru modul Portret și efectele de iluminare pentru portrete. iPhone 15 Pro Max aduce îmbunătățiri în ceea ce privește înregistrarea video ProRes și suportul pentru înregistrarea externă.

  Performanță și conectivitate

  În ceea ce privește performanța, iPhone 14 Pro Max era echipat cu cipul A16 Bionic, care oferea o putere de procesare impresionantă. Cipul A16 Bionic dispunea de un CPU cu șase nuclee (două nuclee de performanță și patru nuclee eficiente), un GPU cu cinci nuclee și un Neural Engine cu 16 nuclee. Performanțele acestui cip erau remarcabile, oferind o viteză cu până la 40% mai mare decât a concurenței, o lățime de bandă a memoriei GPU cu 50% mai mare și o capacitate de a realiza până la 17 trilioane de operații pe secundă.

  Cu toate acestea, iPhone 15 Pro Max a primit un upgrade major la nivel de procesor, fiind echipat cu cipul A17 Pro. Acesta reprezintă primul cip mobil de 3 nanometri și oferă performanțe îmbunătățite în comparație cu predecesorul său. Cipul A17 Pro dispune tot de un CPU cu șase nuclee, dar este cu 10% mai rapid datorită îmbunătățirilor aduse la nivelul microarhitecturii și designului. GPU-ul cu șase nuclee este și el nou și oferă o performanță cu 20% mai mare decât A16 Bionic. De asemenea, A17 Pro include un decodor AV1 încorporat, care îmbunătățește streaming-ul video și suportă ray tracing pentru o experiență de joc mai realistă.

  În ceea ce privește conectivitatea, iPhone 14 Pro Max beneficiază de conectivitate 5G, suportând benzile sub-6GHz și mmWave. De asemenea, dispune de Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Ultra Wideband și NFC pentru servicii precum Apple Pay. Un aspect interesant este funcția de asistență rutieră prin satelit, care permite utilizatorilor să solicite asistență în zone fără acoperire celulară.

  iPhone 15 Pro Max aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește conectivitatea. Dispune de suport pentru rețele Wi-Fi 6E, care asigură o conexiune mai rapidă și mai stabilă. De asemenea, beneficiază de un cip Ultra Wideband de a doua generație, care permite funcționalități de localizare mai precise și suport pentru protocolul Thread, care facilitează comunicarea între dispozitivele inteligente din casă.

  Un aspect important al conectivității este schimbarea portului de încărcare și transfer de date. În timp ce iPhone 14 Pro Max utiliza portul Lightning, iPhone 15 Pro Max a trecut la portul USB-C. Această schimbare aduce numeroase avantaje, inclusiv viteze de transfer de date de până la 10Gbps, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot transfera fișiere mai rapid de pe și pe iPhone. Această funcționalitate este deosebit de utilă pentru videografii care filmează cu iPhone-ul și au nevoie să transfere rapid videoclipurile înregistrate. De asemenea, portul USB-C permite înregistrarea directă pe un dispozitiv de stocare extern, oferind astfel mai multă flexibilitate și opțiuni pentru utilizatorii care lucrează în domeniul video.

  Baterie și autonomie

  În ceea ce privește autonomia, iPhone 14 Pro Max beneficia de o baterie capabilă să ofere până la 29 de ore de redare video pentru conținutul stocat local, sau până la 25 de ore de redare video în streaming. Pentru redarea audio, bateria putea oferi până la 95 de ore de redare.

  iPhone 15 Pro Max păstrează aceeași autonomie ca și predecesorul său, oferind aceleași perioade de redare video și audio. Momentan nu este clar dacă bateria este aceeași sau dacă iPhone 15 Pro Max beneficiază de o capacitate mai mare a bateriei în comparație cu iPhone 14 Pro Max. De asemenea, ambele modele suportă încărcarea wireless, atât prin intermediul standardului Qi, cât și a tehnologiei MagSafe. Încărcarea wireless este mai lentă decât cea prin cablu, dar oferă un mod comod de încărcare a dispozitivului.

  Pentru încărcarea rapidă, ambele modele beneficiază de încărcare rapidă prin intermediul unui cablu. Astfel, utilizatorii pot ajunge la 50% capacitate de încărcare în aproximativ 35 de minute, dacă folosesc un adaptor de încărcare de minim 20W.

  Alte caracteristici

  Ambele modele, iPhone 14 Pro Max și iPhone 15 Pro Max, beneficiază de rezistență la apă și praf conform standardului IP68. Aceasta înseamnă că pot rezista la o adâncime maximă de 6 metri timp de 30 de minute.

  iPhone 14 Pro Max a introdus o caracteristică interesantă numită Crash Detection, care utilizează senzorii dispozitivului pentru a detecta impactele semnificative, cum ar fi un accident de mașină. În cazul detectării unui astfel de incident, iPhone-ul va apela automat serviciile de urgență pentru a solicita asistență, cu excepția cazului în care proprietarul dispozitivului sau un pasager oprește temporizatorul.

  iPhone 15 Pro Max aduce și funcția de asistență rutieră prin satelit, care are același scop ca și Crash Detection, dar este orientată spre asistența rutieră în zone fără acoperire celulară. Această funcționalitate este disponibilă atât pentru iPhone 15 Pro Max, cât și pentru iPhone 14 Pro Max.

  Capacitate, culori și preț

  iPhone 14 Pro Max a fost disponibil la lansare în patru capacități de stocare: 128GB, 256GB, 512GB și 1TB, la prețuri începând de la 1.099 dolari. Culoarele disponibile au fost Space Black, Gold, Silver și Deep Purple.

  Pe de altă parte, iPhone 15 Pro Max a eliminat varianta de stocare de 128GB și a rămas disponibil în trei capacități: 256GB, 512GB și 1TB, la prețuri similare cu cele ale predecesorului său. Culorile disponibile pentru iPhone 15 Pro Max sunt Black Titanium, White Titanium, Blue Titanium și Natural Titanium.

  Foto: appleinsider.com

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante