Meta a anunțat marți că va întrerupe funcția „Facebook News” din aplicația sa de social media în Regatul Unit, Franța și Germania, mai târziu în acest an. Această decizie vine ca urmare a presiunii tot mai mari exercitate asupra companiei de către legiuitorii din întreaga lume pentru a împărți un procent mai mare din veniturile sale publicitare cu editorii de știri.
Ce înseamnă această schimbare pentru utilizatori?
Utilizatorii vor putea în continuare să vizualizeze linkuri către articole de știri, iar editorii europeni de știri vor avea în continuare acces la conturile și paginile lor de Facebook după implementarea modificării în luna decembrie, potrivit Meta. Cu toate acestea, Facebook nu va încheia noi acorduri comerciale pentru conținutul de știri pe „Facebook News” și nici nu va oferi inovații de produs pentru editorii de știri din aceste țări.
„Facebook News” este o filă dedicată în secțiunea de semne de carte a aplicației Facebook și prezintă o selecție de articole de știri.
Motivele din spatele încetării funcției „Facebook News”
Meta a explicat într-o postare pe blog că știrile reprezintă mai puțin de 3% din ceea ce văd oamenii din întreaga lume în fluxul lor de știri de pe Facebook, astfel că descoperirea știrilor reprezintă o mică parte din experiența pe Facebook pentru majoritatea oamenilor.
Compania crede că utilizatorii nu vin pe Facebook pentru a se informa cu privire la știri și conținut politic, ci folosesc platforma pentru a se conecta cu oameni și a descoperi noi oportunități.
Presiunea asupra companiilor de tehnologie
Meta nu este singura companie de tehnologie care se confruntă cu presiunea legiuitorilor în ceea ce privește veniturile provenite din știri. Pe lângă Meta, și Alphabet, compania mamă a Google, a fost supusă unei presiuni tot mai mari pentru a împărți un procent mai mare din veniturile sale publicitare cu editorii de știri.
Blocarea știrilor în Canada și Australia
Meta a început deja să blocheze știrile pe platformele sale Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la o nouă lege care obligă giganții internetului să plătească editorii de știri. Australia a implementat o lege similară în 2021.
Reacția editorilor de știri
Decizia Meta de a întrerupe funcția „Facebook News” în Regatul Unit, Franța și Germania a stârnit reacții mixte din partea editorilor de știri. Unii se tem că vor pierde o sursă importantă de trafic și venituri, în timp ce alții consideră că această schimbare va deschide noi oportunități pentru a-și promova conținutul în alte moduri.