În baza legislației britanice „Official Secrets Act”, documente și obiecte anterior clasificate devin accesibile publicului după 70 de ani. Recent, s-a adus în atenție o inițiativă de transformare a unor tuneluri vechi din Londra într-un muzeu interactiv. Aceste tuneluri, părăsite de mult timp și nefolosite pentru scopul lor inițial, ar urma să prezinte publicului fascinanta istorie a spionajului britanic.
Aceste tuneluri, denumite Kingsway Exchange, au fost inițial concepute ca adăposturi antiaeriene în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial. Cu o adâncime impresionantă de până la 40 m, acces ascuns și pereți foarte rezistenți la explozii, acestea au devenit repede o opțiune preferată pentru serviciile de informații britanice, în special pentru MI6, după terminarea războiului.
Tunelurile nu au rămas doar adăposturi; au fost transformate și extinse într-un vast sistem de comunicații, completat cu facilități de ventilație autonomă, alimentare cu apă, surse de energie și provizii alimentare. În aceste coridoare subterane, la apogeul activităților lor, până la 200 de persoane își desfășurau activitatea zilnic, beneficiind chiar și de un restaurant propriu.
În timpul Războiului Rece și în special în timpul crizei rachetelor din Cuba, aceste sisteme de comunicații subterane au fost vitale. Cu toate acestea, spre anii 1980, tehnologia s-a învechit, determinând închiderea și abandonul tunelurilor. Astăzi, planurile prevăd transformarea acestui complex de 1,5 km lungime și 8.000 de metri pătrați într-un centru cultural pentru public. Având un diametru de 7,6 m, aceste tuneluri oferă spațiu generos pentru amenajarea de expoziții și evenimente culturale. Este așteptat ca proiectul să fie finalizat până în 2027.