More

  China construiește cel mai rapid supercomputer din lume. Este cu aproximativ 2-3 miliarde mai puternic decât iPhone 14

  ReviewsChina construiește cel mai rapid supercomputer din lume. Este cu aproximativ 2-3 miliarde mai puternic decât iPhone 14

  Acest computer este cu aproximativ 2-3 miliarde mai puternic decât iPhone 14 Pro. Această mașină uriașă este formată din 40 de milioane de nuclee.

  China a reușit să construiască cel mai rapid supercomputer din lume, numit Sunway TaihuLight. Acesta a depășit recordurile anterioare, fiind de aproximativ 2-3 miliarde de ori mai puternic decât iPhone 14 Pro. Sunway TaihuLight este o mașină imensă, compusă din 40 de milioane de nuclee, și a devenit liderul în competiția pentru dezvoltarea celor mai performante supercomputere.

  O nouă eră în tehnologie

  Până nu demult, țările se întreceau în cursele spațiale sau în dezvoltarea armamentului, dar acum competiția s-a mutat în domeniul tehnologiei. Construirea celor mai puternice supercomputere a devenit obiectivul principal pentru multe state, iar China a reușit să se impună cu Sunway TaihuLight, care este considerat cel mai performant computer de pe Pământ.

  Performanțe uluitoare

  Sunway TaihuLight are o putere de calcul de 5 exaflops, o cifră impresionantă. Pentru comparație, principalul său concurent, Aurora de la Intel, are o performanță de doar 2 exaflops, fiind de aproximativ 2,1 miliarde de ori mai puternic decât iPhone 7.

  Detalii despre Sunway TaihuLight

  Cu ocazia evenimentului Supercomputing 2023, care va avea loc între 12 și 17 noiembrie, reprezentanții Chinei vor dezvălui mai multe detalii despre noul supercomputer. Până în prezent, se știe doar că Sunway TaihuLight are 40 de milioane de nuclee, însă nu sunt specificate detalii despre tipul acestora. Este posibil ca aceste nuclee să fie construite pe arhitectura RISC-V, similară celei folosite în predecesorul său, Sunway TaihuLight.

  Tehnologia din spatele performanțelor

  Metodele exacte prin care inginerii chinezi au obținut o astfel de performanță și detaliile despre echipamentele hardware folosite de Sunway vor fi dezvăluite în luna noiembrie. Tot atunci, reprezentanții Chinei vor împărtăși modul în care vor fi folosite capacitățile acestui supercomputer. Într-un articol anterior, am explicat de ce sunt necesare supercomputerele pentru omenire.

  Avantajele unui supercomputer puternic

  Supercomputerele de acest calibru oferă o serie de avantaje pentru cercetare și dezvoltare în diferite domenii, cum ar fi:

  1. Cercetarea științifică: Supercomputerele pot accelera procesul de cercetare în domenii precum medicina, fizica sau astronomia, prin simulări și analize complexe.
  2. Previziuni meteorologice: Puterea mare de calcul a unui supercomputer poate fi folosită pentru a îmbunătăți precizia previziunilor meteorologice și a avertizărilor timpurii pentru dezastre naturale.
  3. Dezvoltarea noilor materiale și medicamente: Supercomputerele pot fi folosite pentru modelarea moleculară și simularea reacțiilor chimice, contribuind astfel la dezvoltarea de noi materiale și medicamente.
  4. Ingineria aerospațială: Supercomputerele permit simularea și testarea comportamentului diferitelor componente ale aeronavelor sau rachetelor, contribuind la îmbunătățirea siguranței și eficienței acestora.
  5. Inteligenta artificială: Capacitățile de calcul ale supercomputerelor sunt esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială și dezvoltarea de algoritmi avansați.
  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante