More

  REVIEW: LG Gram (2023) – pentru sarcinile zilnice, hobby-uri noi și idei inovatoare

  ReviewsREVIEW: LG Gram (2023) - pentru sarcinile zilnice, hobby-uri noi și idei inovatoare

  LG Gram a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru cei care caută un laptop mare, dar ușor. Linia de laptopuri Gram a fost adusă în România în 2020 și de atunci a atras atenția utilizatorilor datorită greutății reduse și performanței excelente. Modelele Gram din 2023 nu fac excepție, oferind îmbunătățiri subtile acolo unde este nevoie și menținând lucrurile care au funcționat bine înainte.

  Unul dintre aspectele care mi-au atras atenția la noul LG Gram este reducerea semnificativă a flexibilității carcasei, ceea ce contribuie semnificativ la calitatea percepută a laptopului. De asemenea, tastatura de pe modelul meu LG Gram de 16 inch este printre cele mai bune pe care le-am folosit vreodată pe un Gram, ceea ce câștigă puncte importante în ochii mei. Și, desigur, durata de viață a bateriei este încă puternică, performanța rămâne excelentă, iar Gram continuă să impresioneze cu raportul său greutate-marime.

  Așadar, oricine caută un laptop Windows mare, dar ușor de transportat, va găsi cu siguranță Gram-ul o opțiune atractivă.

  Specificații

  • Ecran: Ecran IPS de 16 inch WQXGA cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli
  • Procesor: Intel Core i7-1360P de generația a 13-a
  • Memorie: 16GB
  • Stocare: SSD de 512GB
  • Dimensiuni: 35.51 x 24.23 x 1.68 cm
  • Greutate: 1.2kg (2.64lbs)
  • Camera: Webcam FHD IR cu microfon dublu
  • Sistem de operare: Windows 11 Home
  • Baterie: 80Wh
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.1
  • Senzori: Recunoaștere facială Windows Hello
  • Porturi: 1x HDMI, 2x USB 4 Gen3x2 Tip C/Thunderbolt 4, 2x USB 3.2 Gen2x1 Tip A, 1x microSD
  • Grafică: Iris Xe

  Notă: specificațiile de mai sus sunt pentru LG Gram (2023) pe care l-am testat. Există și alte configurații, dar disponibilitatea acestora variază în funcție de comerciant.

  Cea mai solidă versiune Gram până acum

  Una dintre nemulțumirile mele majore legate de modelele anterioare de laptopuri Gram (2021 și 2022) a fost flexibilitatea semnificativă a carcasei. LG a îmbunătățit acest aspect de-a lungul anilor, dar modelele din 2023 sunt cu siguranță cele mai bune în acest sens.

  Flexibilitatea a fost redusă sau eliminată complet pe întreaga carcasă. Încă există o ușoară flexibilitate în centrul laptopului, de exemplu, dacă apăsați în jurul tastei Space sau chiar deasupra tastelor F8-F10, dar este foarte minimală. Ecranul mai prezintă încă o oarecare flexibilitate, dar și aceasta este redusă semnificativ.

  Reducerea flexibilității în ansamblu reprezintă o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește calitatea percepută a laptopului. LG utilizează o aliaj de magneziu pentru carcasa laptopului, iar senzația de plastic nu este atât de pronunțată ca în ani precedenți, datorită flexibilității reduse.

  În afara modificărilor de flexibilitate, nu există multe alte schimbări de data aceasta. Laptopul este disponibil în continuare în dimensiuni de ecran cuprinse între 14 și 17 inch (am testat un model de 16 inch anul acesta). Laptopul este uimitor de ușor pentru dimensiunile sale, modelul de 16 inch pe care l-am încercat cântărind 1.2kg (2.64lbs).

  Greutatea face ca LG Gram să fie foarte portabil. Cu toate că modelul de 16 inch este destul de mare, l-am putut introduce cu ușurință în rucsac și aproape că nu îl simțeam acolo. Personal, l-am luat cu mine în prima zi a CNE (Expoziția Națională Canadiană) în timp ce verificam Intel’s Gaming Garage și nu am întâmpinat probleme în ceea ce privește transportul laptopului și camerei foto.

  O experiență de tastare îmbunătățită

  Pot fi foarte exigent în ceea ce privește tastaturile oferite de laptopuri. Este dificil să creezi o tastatură bună pe un laptop în care prioritatea principală este economisirea spațiului. În plus, producătorii adoră să micșoreze sau să mute tastele pentru a face totul să încapă.

  În mod fericit, LG a evitat în mare măsură toate aceste probleme prin furnizarea unei tastaturi spațioase, care este o plăcere de utilizat. Nu este foarte zgomotoasă, dar oferă un feedback tactil satisfăcător, datorită unui sunet plăcut atunci când apăsați o tastă. Există și un tastpad numeric, care este excelent pentru unii, dar nu este preferința mea (am observat că împinge tastatura în stânga suficient de mult încât trebuie să îmi întorc brațul drept într-un mod incomod pentru a tasta).

  Cu toate că tastatura LG Gram este în general o îmbunătățire față de modelele anterioare, nu este cea mai bună tastatură pe care am folosit-o vreodată pe un laptop. Cu toate acestea, mă bucur că LG se îndreaptă în direcția cea bună aici.

  Sentimentele mele sunt amestecate când vine vorba de trackpad. Pe de o parte, este foarte mare și ușor de utilizat. Pe de altă parte, nu este la fel de neted ca alte trackpad-uri. Cu asta mă refer la faptul că degetele mele nu se deplasează ușor pe suprafața trackpad-ului, ceea ce afectează experiența, mai ales atunci când trebuie să îl folosesc pentru o perioadă lungă de timp. Pe parcursul folosirii LG Gram, am optat adesea să folosesc un mouse în loc.

  Durată de viață a bateriei îmbunătățită

  Durata de viață a bateriei unui laptop poate varia semnificativ în funcție de ceea ce faci și de setările pe care le alegi. Cu toate acestea, chiar și atunci când este solicitat la maximum, LG Gram se descurcă mai bine decât majoritatea laptopurilor. În experiența mea, LG Gram putea să reziste confortabil pe parcursul zilei de lucru obișnuite de opt ore, adesea cu puțină energie rămasă.

  Ziua mea obișnuită de lucru include rularea unui număr excesiv de file de browser pentru cercetare și scriere, utilizarea Slack, ascultarea muzicii și, uneori, editarea imaginilor în Photoshop. LG Gram s-a descurcat foarte bine în toate aceste sarcini și rar am întâmpinat încetiniri semnificative sau întreruperi. Pentru pasionații de jocuri, grafica Iris Xe inclusă nu va fi foarte impresionantă – acesta nu este un laptop recomandat pentru jocuri.

  Cu toate acestea, am observat că Gram continuă un model pe care l-am remarcat în ultimele laptopuri cu Windows 11 pe care le-am testat – atunci când rulează pe baterie, performanța poate fi afectată semnificativ. Parte din aceasta se datorează setărilor de energie ale Windows 11. Windows vă permite să alegeți între trei opțiuni: „Cea mai bună eficiență energetică”, „Cea mai bună performanță” sau setarea implicită „Echilibrat”. De asemenea, puteți seta aceste opțiuni separat pentru momentele în care laptopul este conectat la alimentare sau funcționează pe baterie.

  În testele mele, schimbarea setărilor de performanță în timp ce laptopul era conectat la alimentare nu a adus beneficii semnificative, cu Gram obținând scoruri aproape identice în cele trei moduri. În mod interesant, modul de eficiență energetică a obținut tehnic cel mai mare scor general atunci când laptopul a fost conectat la alimentare, dar în general scorurile au fost suficient de apropiate încât schimbarea setărilor să nu conteze.

  Cu toate acestea, pe baterie, setările de performanță au un impact mult mai semnificativ, atât asupra performanței, cât și asupra duratei de viață a bateriei. Pentru a ilustra cât de semnificativ poate fi acest declin, am rulat teste Geekbench 6 pe LG Gram în toate modurile de alimentare diferite, atât atunci când laptopul era conectat la alimentare, cât și când rulează pe baterie:

  Pe parcursul perioadei de testare, am rulat în mod predominant în modul Echilibrat atunci când laptopul funcționa pe baterie. Așa cum sugerează și numele, mi-a oferit un echilibru bun între performanță și durată de viață a bateriei. Desigur, este important să ne amintim că unele sarcini vor resimți restricțiile de performanță mai mult decât altele. De exemplu, procesarea de texte pe drum a fost la fel de fluidă ca întotdeauna, în timp ce editarea fotografiilor pe baterie a fost mai lentă decât de obicei. Deoarece setarea este destul de ușor de modificat, ar merita să activați opțiunea „Cea mai bună performanță” doar atunci când aveți nevoie de un impuls și aveți suficientă energie în baterie.

  Adăugarea de software LG nu este preferată

  Majoritatea PC-urilor cu Windows vin cu software preinstalat. Există bloatware-ul obișnuit, precum McAffee și alte programe inutile pe care le dezinstalez imediat, dar de multe ori există și aplicații de la producători pe care le las în loc, doar în caz de nevoie.

  Deși LG Gram nu face excepție în acest sens, am constatat că unele dintre aplicațiile LG sunt enervante. De exemplu, de fiecare dată când conectam Gram-ul la stația mea de andocare pentru a-l încărca și pentru a accesa monitorul extern, apărea un suprapunere pe ecran cu scurtături pentru a accesa diverse setări de afișare, cum ar fi modul de oglindire sau extindere a ecranului pe monitorul conectat. Pe de o parte, această fereastră pop-up poate fi utilă, dar după configurarea inițială, continua să apară și adesea îmi bloca ceea ce făceam.

  De asemenea, multe dintre aplicațiile LG au propriile lor notificări personalizate, care sunt semnificativ mai mari decât notificările tipice pe care le primim în Windows. Mai mult, deoarece aplicațiile LG folosesc notificări personalizate, nu le pot suprima ușor cu setările „Nu deranja” din Windows, așa cum pot face cu alte notificări.

  Cu toate frustrările mele frecvente, unele dintre aplicațiile LG au inclus funcții utile. De exemplu, aplicația „Smart Assistant” de la LG include scurtături convenabile către mai multe funcții ale laptopului. De pe ecranul principal al aplicației, puteți accesa rapid modul întunecat, puterea sistemului de răcire al laptopului, blocarea tastelor funcționale, activarea modului de economisire a bateriei și ajustarea aspectelor precum temperatura de culoare a ecranului. În mare parte, nu am folosit aceste opțiuni după ce le-am configurat în modul dorit, dar opțiunile vor fi cu siguranță utile pentru unii utilizatori.

  Prețul este pe măsură, dar în linie cu opțiunile similare

  Când vine vorba de cât veți plăti pentru LG Gram, există o linie subțire între prea mult și suma pe care v-o așteptați. Prețurile pentru Gram par să fie în linie cu laptopurile cu specificații similare.

  Înainte de a discuta despre prețuri specifice, vreau să menționez că, în cazul LG Gram (și al altor laptopuri cu Windows), producătorii colaborează uneori cu comercianți pentru a oferi configurații specifice, adesea cu exclusivitate.

  Modelul pe care l-am testat costă $2,149.99 la Best Buy, în România încă nu este disponibil.

  După cum am menționat mai sus, laptopurile cu specificații similare par să se situeze în jurul valorii de 2.000 de dolari, cu câteva sute de dolari în plus sau în minus. De exemplu, un laptop Dell XPS de 15.6 inch costă 1.999.99 dolari, în timp ce un Surface Laptop 5 de 15 inch costă 2.339.99 dolari. Cu toate acestea, LG a avut deja câteva reduceri decente la seria Gram, așa că, dacă puteți aștepta o ofertă, cred că aceasta este calea de urmat.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante