More

  Cum se face backup pentru iPhone sau iPad

  SmartphoneiPhoneCum se face backup pentru iPhone sau iPad

  Copierea de siguranță a datelor de pe dispozitivele noastre mobile este extrem de importantă. Atât de multe fișiere și fotografii valoroase sunt stocate pe telefoanele noastre încât este crucial să avem o copie de siguranță pentru a ne proteja împotriva pierderii sau deteriorării accidentale a acestora. În acest articol, vom explora diferite metode prin care poți realiza o copie de siguranță a datelor de pe iPhone sau iPad-ul tău.

  De ce ar trebui să faci o copie de siguranță a iPhone-ului și iPad-ului?

  Dispozitivele iPhone și iPad sunt unele dintre cele mai importante posesii pe care le avem. În afară de valoarea financiară a fiecărui dispozitiv, aceste mici plăci de siliciu și sticlă au devenit depozite centrale pentru amintirile fotografice unice în viață și pentru documentele importante.

  Asigurarea că toate aceste date prețioase sunt copiate într-un alt loc reprezintă o măsură crucială de protecție împotriva furtului, pierderii sau deteriorării accidentale.

  Există, de asemenea, mai multe momente într-un an în care Apple emite o actualizare a software-ului iOS care rulează pe iPad sau iPhone. Sfatul nostru este să te asiguri că ai o copie de siguranță a datelor tale înainte de a actualiza iOS, în caz că apare vreo problemă. În trecut, s-a întâmplat ca oamenii să piardă mesaje și alte date în urma acestor actualizări.

  Apoi, desigur, există și momentele mai pline de bucurie când faci upgrade la un model nou și poți transfera toate datele tale rapid și simplu folosind o copie de siguranță.

  Care este cea mai bună metodă de copiere de siguranță? iCloud vs Mac (sau PC) vs alte opțiuni

  În fericirea noastră, există multe modalități de a face o copie de siguranță a iPhone-ului sau iPad-ului, fie că o facem în cloud, fie pe PC sau Mac.

  Vom analiza cele mai bune opțiuni mai jos, inclusiv costurile, ce este copiat și cum să le folosim.

  Ca o măsură de precauție, recomandăm să folosiți cel puțin două dintre soluțiile disponibile. Astfel, dacă cel mai rău se întâmplă și copia de siguranță este coruptă în vreun fel, vei avea o altă versiune la care să apelezi.

  Copiere de siguranță în iCloud

  iCloud este serviciul de copiere de siguranță și sincronizare în cloud oferit de Apple, care păstrează toate datele tale sincronizate pe toate dispozitivele tale.

  Dacă ai o copie de siguranță în iCloud și dorești să-ți recuperezi datele pe un dispozitiv nou sau să ștergi dispozitivul și să-l restaurezi din copie, aceasta este probabil cea mai simplă opțiune.

  Cât costă iCloud?

  Unul dintre factorii descurajanți în utilizarea iCloud pentru copierea de siguranță a iPhone-ului sau iPad-ului este costul asociat cu aceasta.

  Primești 5GB de spațiu de stocare iCloud gratuit. Acești 5GB ar putea fi suficienți pentru a stoca setările și lucruri precum aspectul ecranului principal și modul în care îți organizezi aplicațiile. Poți modifica ce va fi copiat în Setări > ID Apple > iCloud > Aplicații care utilizează iCloud, pentru a reduce cantitatea de spațiu necesar în iCloud. Cu toate acestea, este probabil că vei avea nevoie de mai mult spațiu.

  Dacă ai o bibliotecă foto extinsă, multă muzică pe dispozitivul tău pe care nu ai cumpărat-o de la Apple, mesaje valoroase și multe altele pe care nu vrei să le pierzi, va trebui să plătești pentru mai mult spațiu. Dacă configurezi partajarea în familie, poți împărtăși acest spațiu iCloud cu alții. Poți face upgrade pentru spațiul de stocare iCloud aici.

  Stocare U.S. U.K. Australia Canada Europe 5GB Gratuit.

  Ce se copiază în iCloud?

  iCloud păstrează înregistrările tuturor setărilor de pe dispozitivul tău, cum ar fi fundalul și aspectul ecranului principal. Toată muzica, videoclipurile și aplicațiile pe care le-ai achiziționat de la Apple pot fi descărcate din nou gratuit, dar este iCloud care stochează datele aplicațiilor și modul în care ai organizat aplicațiile pe dispozitivul tău. iCloud stochează, de asemenea, contactele, datele din calendar și din Mail, precum și o copie de siguranță a mesajelor și fotografiilor tale, dar toate acestea vor fi limitate de spațiul de stocare disponibil în iCloud.

  Astfel, dacă obții un iPhone nou sau trebuie să ștergi și să restaurezi dispozitivul, poți să-l restaurezi din copia de siguranță exact așa cum era la ultima copie de siguranță.

  Serviciul iCloud al Apple sincronizează, de asemenea, datele de pe iPhone, iPad și Mac, astfel încât să poți avea acces la ele pe toate dispozitivele tale. Cu toate acestea, sincronizarea nu este automată, trebuie să te înscrii pentru serviciile următoare și să ai suficient spațiu de stocare iCloud.

  iCloud Photos: Acesta va sincroniza fotografiile și videoclipurile pe toate dispozitivele tale. Pentru a salva spațiu, fișierele cu rezoluție scăzută sunt păstrate pe dispozitiv, în timp ce versiunile cu rezoluție completă sunt salvate în iCloud. Dacă le ștergi de pe un dispozitiv, ele vor fi șterse și din iCloud. Trebuie să activezi Biblioteca foto iCloud în Setări > Fotografii > Fotografii iCloud. Selectează și Optimizare spațiu iPhone pentru a economisi spațiu pe dispozitivul tău. Este gratuit, dar ai nevoie de suficient spațiu iCloud.

  iTunes Match: Dacă ai multă muzică pe care nu ai cumpărat-o de la Apple, poți folosi iTunes Match. Costă 24,99 dolari/21,99 lire sterline pe an și stochează o înregistrare a întregii tale colecții muzicale în cloud, astfel încât să poți reda sau descărca muzica pe toate dispozitivele tale. Dacă piesa este disponibilă în Apple Music, vei avea acces la acea versiune, dar dacă nu este disponibilă, Apple va stoca copia ta în iCloud. Dacă te abonezi la Apple Music, funcționalitatea este inclusă, dar Apple Music costă mai mult, 10,99 dolari/10,99 lire sterline pe lună. Vezi: iTunes Match vs Apple Music.

  Mesaje în iCloud: Dacă activezi Mesaje în iCloud, toate mesajele pe care le primești în aplicația Mesaje (anterior cunoscute sub numele de iMessages) vor fi sincronizate pe toate dispozitivele tale. Chiar dacă nu activezi Mesaje în iCloud, mesajele tale vor fi totuși incluse în copia de siguranță zilnică în iCloud. Pentru a activa Mesaje în iCloud, mergi la Setări și atinge informațiile ID-ului tău în partea de sus > atinge Arată tot în secțiunea Aplicații care utilizează iCloud > atinge Mesaje > selectează Sincronizează acest iPhone.

  Ce nu se copiază în iCloud?

  iCloud are două aspecte. Este o copie de siguranță pe care o poți folosi pentru a recupera datele pe un iPhone sau iPad nou (sau pe unul șters) și este o modalitate de a sincroniza toate datele tale pe toate dispozitivele tale.

  Acest lucru poate duce la unele confuzii, deoarece unii utilizatori presupun că iCloud Photos face o copie de siguranță a fotografiilor lor în iCloud, astfel încât să le poată șterge pentru a economisi spațiu pe dispozitivul lor.

  Asta nu este modul în care funcționează iCloud Photos. iCloud Photos poate fi folosit ca o modalitate de a elibera spațiu pe iPhone, iPad sau Mac, dar funcționează prin stocarea versiunilor cu rezoluție scăzută pe dispozitiv, în timp ce versiunile cu rezoluție completă sunt stocate în cloud. Dacă ștergi o imagine de pe iPhone, vei șterge și versiunea din iCloud. Din fericire, dacă ștergi orice fotografii și videoclipuri, ai 30 de zile pentru a le recupera (cu excepția cazului în care le ștergi și din folderul de elemente șterse!).

  De asemenea, iCloud nu face o copie de siguranță a datelor din alte servicii, cum ar fi Gmail și Whatsapp, așa că trebuie să te asiguri că acestea sunt copiate de siguranță separat. Nici datele din Mail, Apple Pay, setările Face ID sau Touch ID și niciunul dintre elementele pe care le poți descărca din nou din Apple Music sau App Store nu vor fi copiate în iCloud.

  Deoarece iCloud stochează doar o singură copie de siguranță pentru fiecare dispozitiv, nu poți reveni la o versiune mai veche a copiei de siguranță pentru a recupera ceva ce ai pierdut. Singura modalitate de a face acest lucru ar fi să revii la o copie de siguranță de pe un dispozitiv mai vechi, dacă poți găsi una în Setări > ID Apple > iCloud > Backup. Aceasta poate fi chiar o copie de siguranță de pe un alt tip de dispozitiv Apple – de exemplu, o copie de siguranță de pe iPad pentru un iPhone. Dar ai grijă, vei pierde totul de la acea copie de siguranță!

  Există o modalitate de a face o copie de siguranță manuală a informațiilor de pe iPhone în iCloud. Creează o copie de siguranță în aplicația Files de pe iPhone sau iPad (sau iCloud Drive pe un Mac) și salvează o copie a datelor acolo.

  Cum să faci o copie de siguranță a iPhone-ului cu iCloud

  Pentru a face o copie de siguranță a unui iPhone sau iPad, tot ce trebuie să faci este să îți conectezi dispozitivul la o sursă de alimentare și să te asiguri că este conectat la o rețea Wi-Fi sau celulară. Înainte de a face acest lucru, asigură-te că copiile de siguranță în iCloud sunt activate și că ai un ID Apple.

  1. Pe iPhone (sau iPad), deschide aplicația Setări. Vei vedea numele și fotografia ta (dacă ai salvat una) în partea de sus – atinge această secțiune.
  2. Acum selectează iCloud.
  3. Pe următoarea pagină, derulează în jos și atinge Copiere de siguranță iCloud.
  4. Dacă nu este deja selectată, asigură-te că comutatorul lângă Copiază acest iPhone este activat.
  5. Poți alege, de asemenea, dacă dorești ca copiile de siguranță să se facă și prin rețeaua celulară, nu selecta această opțiune dacă ai un plan de date limitat.
  6. Atinge Copiază acum dacă dorești să faci o copie de siguranță a iPhone-ului (sau iPad-ului). Dacă ai făcut deja copii de siguranță ale iPhone-ului, vei vedea ultima dată când a fost făcută cu succes o copie de siguranță sub această secțiune.
  7. Poți vedea și alte copii de siguranță ale dispozitivelor tale.

  După ce ai activat copiile de siguranță în iCloud, telefonul sau tableta ta se va copia automat în fiecare noapte, fără să ai nevoie să intervii – trebuie doar să te asiguri că este conectat la Wi-Fi/celular și la o sursă de alimentare.

  Dacă dorești să ștergi conținutul iPhone-ului sau iPad-ului tău pentru că nu funcționează corect și dorești să-l restaurezi dintr-o copie de siguranță în iCloud.

  Copiere de siguranță pe un Mac

  O altă opțiune este să îți faci o copie de siguranță a iPhone-ului pe Mac folosind Finder-ul (versiunile mai vechi de macOS foloseau iTunes pentru aceasta). Un avantaj al unei copii de siguranță pe Mac este că nu trebuie să plătești Apple pentru spațiul suplimentar în iCloud de care vei avea probabil nevoie, cu toate acestea, vei avea nevoie de mult spațiu de stocare pe Mac-ul tău.

  Dacă ai un PC în loc de un Mac, copia de siguranță se realizează prin intermediul iTunes, dar pașii sunt similari.

  Dezavantajele acestei metode sunt că nu va menține datele de pe toate dispozitivele tale sincronizate și vei avea nevoie de acces la Mac-ul (sau PC-ul) tău pentru a recupera copia de siguranță.

  Cu toate acestea, este o idee bună să ai o copie de siguranță locală, deoarece astfel ai o copie pe care o controlezi, în loc să te bazezi doar pe cloud.

  Ce se copiază cu Finder-ul/iTunes?

  Dacă faci o copie de siguranță a iPhone-ului pe Mac (sau PC), se vor stoca majoritatea datelor și setărilor dispozitivului tău, cum ar fi fundalul, aspectul ecranului principal și modul în care ai organizat aplicațiile. De asemenea, se vor stoca unele date ale aplicațiilor. Poți utiliza această copie de siguranță pentru a configura un iPhone nou sau pentru a restaura un iPhone pe care l-ai șters.

  Ce se stochează este determinat de spațiul disponibil pe Mac-ul tău.

  Ce nu se copiază cu Finder-ul/iTunes?

  Există câteva lucruri pe care o copie de siguranță cu Finder-ul/iTunes nu le va stoca, inclusiv conținutul din App Store și muzica cumpărată de la Apple (deoarece, după ce ai cumpărat aceste lucruri, le poți descărca gratuit), muzica importată, videoclipurile, cărțile și fotografiile.

  Orice este deja stocat în iCloud va fi, de asemenea, omis, inclusiv iCloud Photos și iMessages.

  Nici setările Face ID sau Touch ID nu vor fi stocate. De asemenea, datele din Mail, Activitate, Sănătate și Keychain nu sunt incluse, decât dacă folosești o copie de siguranță criptată.

  Cum să faci o copie de siguranță a iPhone-ului pe un Mac

  1. Deschide Finder-ul.
  2. Conectează iPhone-ul la Mac-ul tău.
  3. În bara laterală din stânga, găsește iPhone-ul tău.
  4. În secțiunea Copii de siguranță, alege: Copiază toate datele de pe iPhone-ul tău pe acest Mac.
  5. Apasă pe Copiază acum.
  6. Vei avea opțiunea să criptezi copia de siguranță, dacă nu alegi să o criptezi, datele sensibile vor fi omise din copie.
  7. Introdu o parolă pentru a proteja copia de siguranță și apasă Setează parola. Ai grijă să-ți amintești această parolă!
  8. Deblochează iPhone-ul tău.
  9. Apasă din nou pe Copiază acum.

  Acum iPhone-ul tău va fi copiat de siguranță pe Mac-ul tău.

  Copiere de siguranță cu un serviciu de la terți

  Există un sfat înțelept în cercurile de securitate care spune: „Dacă ceva este copiat de siguranță o singură dată, nu este copiat de siguranță deloc.” Crearea de copii multiple ale datelor este singura modalitate de a garanta cu adevărat că acestea nu se vor pierde în caz de dezastru.

  Înregistrarea pentru conturi gratuite la Dropbox, Flickr, Google Drive, OneDrive sau cu una dintre celelalte opțiuni disponibile îți oferă o modalitate ușoară de a-ți păstra fotografiile și documentele în siguranță fără prea mult efort. Aproape toate aceste servicii oferă sincronizare automată și nu va interferea cu iCloud.

  Deci, descarcă una sau mai multe dintre aceste aplicații și urmează instrucțiunile, iar în fundal vei avea un alt filet de siguranță. Un singur avertisment, totuși. Asigură-te că verifici setările pentru fiecare aplicație și dezactivează opțiunea Utilizează date mobile; altfel, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută când sosește următoarea factură.

  Copiere de siguranță cu Google Drive

  Google a adăugat o nouă funcție la Google Drive pentru iOS, introducând posibilitatea de a face copie de siguranță pentru contacte, calendar și camera roll în Google Drive, astfel încât toate aceste informații să fie păstrate în siguranță în cloud, în caz că le vei avea nevoie vreodată. Motivul din spatele acestei funcții este de a încuraja utilizatorii de iPhone să treacă la Android. Realizând o copie de siguranță prin intermediul Google Drive, multe dintre informațiile iPhone-ului tău vor reapărea rapid și ușor pe noul tău telefon Android.

  Apple are deja o aplicație Android numită Mută în iOS care face același lucru pentru cei care doresc să treacă de la Android la iOS, deci nu este surprinzător că Google a urmat exemplul.

  Este important de menționat că Google Drive nu va face o copie de siguranță a tuturor datelor. Nu poate copia mesajele text sau biblioteca ta muzicală, de exemplu.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante