More

  NASA tocmai a trimis o actualizare de software unei nave spațiale aflate la 12 miliarde de mile distanță

  StiintaNASA tocmai a trimis o actualizare de software unei nave spațiale aflate la 12 miliarde de mile distanță

  Sonda Voyager 2, în timp ce călătorește prin spațiul interstelar, se află acum la o distanță impresionantă de 12 miliarde de mile de Terra. În cei aproape 50 de ani de când a fost lansată, a oferit o perspectivă asupra universului pe care puțini dintre noi o vor cunoaște. Pentru a-i asigura funcționalitatea pe termen lung, NASA a implementat recent o actualizare esențială a software-ului sondei.

  Transmisia acestei actualizări, care a durat aproape 18 ore, are scopul de a preveni o situație similară cu cea întâlnită de sonda suroră, Voyager 1, în 2022. Atunci, NASA a identificat neconcordanțe în citirile AACS (sistemul de atitudine articulară și de control) ale Voyager 1, generând temeri că sonda ar fi fost pierdută.

  Deși Voyager 1 nu a avut complicații de lungă durată datorită acelei situații, NASA a dorit să se asigure că Voyager 2 nu va întâmpina aceeași problemă. Așadar, actualizarea software primită de Voyager 2 funcționează ca o măsură preventivă, menită să asigure performanța sondei în viitoarele sale misiuni.

  Dat fiind că sonda se află la o asemenea distanță, informațiile pe care le transmite înapoi sunt de o valoare inestimabilă. Înainte de a activa această actualizare, specialiștii NASA vor verifica memoria AACS a sondei pentru a se asigura că totul este pregătit. Dacă totul se prezintă în regulă, actualizarea va fi lansată pe 28 octombrie.

  În contextul în care contactul cu Voyager 2 a fost întrerupt temporar la începutul anului, această actualizare este așteptată cu nerăbdare și cu o oarecare anxietate de comunitatea științifică.

  Planul NASA este de a utiliza Voyager 2 ca un model pentru această actualizare. Dacă totul merge conform așteptărilor, aceeași actualizare va fi transmisă și către Voyager 1, care este în prezent la o distanță de peste 15 miliarde de mile de Pământ, ceea ce face datele sale chiar mai prețioase.

  NASA a indicat de asemenea intenția de a permite ambelor sonde să efectueze rotații suplimentare înainte de realiniere, pentru a reduce acumularea de reziduuri în sistemele lor de propulsie. Cu această nouă actualizare, se așteaptă ca ambele sonde să rămână operaționale pentru mai mulți ani, înainte ca existența unor probleme potențiale să devină o preocupare reală pentru agenție.

  Sursa imagine: NASA/JPL-Caltech

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante