More

  Procesorul Intel Raptor Lake-S Refresh a 14-a generație: Data lansării, preț și specificații

  Alegerea editorilorProcesorul Intel Raptor Lake-S Refresh a 14-a generație: Data lansării, preț și specificații

  Procesorul Intel Raptor Lake-S Refresh de generația a 14-a este unul dintre cele mai așteptate lansări ale anului în industria tehnologică. Această serie de procesoare, care urmează linia actuală de procesoare Intel Core de generația a 13-a, reprezintă o actualizare a acestora. Deși nu există încă informații oficiale cu privire la specificațiile exacte ale acestor procesoare, mai multe scurgeri de informații ne oferă o idee despre ceea ce putem să ne așteptăm. Dacă aceste zvonuri și rapoarte se dovedesc a fi adevărate, următoarele procesoare Intel nu vor aduce o îmbunătățire semnificativă față de modelele Raptor Lake existente, care se găsesc în cele mai bune laptopuri și calculatoare care rulează Windows 11.

  Vom explora tot ceea ce am aflat până acum despre procesoarele Intel Raptor Lake-S Refresh de generația a 14-a, inclusiv despre preț și disponibilitate, specificații și perspectives.

  Preț și disponibilitate

  Evenimentul Intel Innovation este programat să aibă loc în San Jose, între 19 și 20 septembrie. Nu ar fi o surpriză să vedem Intel anunțând procesoarele Raptor Lake-S Refresh în cadrul acestui eveniment. Procesoarele Intel Core de generația a 13-a au fost lansate pe piață începând cu 20 octombrie anul trecut, iar același lucru se așteaptă și de la următoarea serie de procesoare de generația a 14-a. Desigur, aceasta este doar o speculație din partea noastră.

  În ceea ce privește prețul procesoarelor Raptor Lake-S Refresh, conform informațiilor furnizate de un leaker pe Twitter, prețul acestor procesoare ar putea fi cu până la 16% mai mare decât prețul procesoarelor Raptor Lake existente. Această comparație de prețuri se referă doar la seria K a procesoarelor Intel, cum ar fi Core i9-14900K, Core i7-14700K și Core i5-14600K.

  Conform tweet-ului de mai sus, se pare că procesorul Core i5-14600K va costa aproximativ $380, în comparație cu prețul modelului similar de generația anterioară, Core i5-13600K, care era $330. Core i9-14900K și Core i9-14900KF vor fi cu aproximativ 15,8%, respectiv 13,8% mai scumpe decât Core i9-13900K și Core i9-13900KF. În concluzie, procesoarele Raptor Lake-S Refresh vor avea un preț mai mare decât modelele de generația anterioară.

  Specificații

  La fel ca și în cazul prețului, nu există încă informații oficiale cu privire la specificațiile exacte ale procesoarelor Raptor Lake-S Refresh. Cu toate acestea, o scurgere notabilă, identificată de către MSI, ne oferă detalii despre specificațiile viitoarei linii de procesoare.

  Într-un videoclip publicat pe canalul YouTube al MSI, au fost prezentate cele mai recente plăci de bază și carcase de calculator ale companiei. În timpul prezentării, a fost dezvăluită o diapozitivă care conține informații despre procesoarele Raptor Lake-S Refresh.

  Conform diapozitivei MSI, procesoarele care încă nu au fost anunțate nu vor beneficia de o mărire semnificativă a numărului de nuclee, cu excepția modelului Core i7-14700K, care va avea 12 nuclee de eficiență în loc de cele 8 ale modelului Core i7-13700K. Procesorul Core i9-14900K va avea aceeași configurație de 8 nuclee performante și 16 nuclee de eficiență ca și modelul de generația anterioară, la fel și Core i5-14600K cu configurația sa de 6 nuclee performante și 8 nuclee de eficiență.

  Conform informațiilor de pe diapozitivul MSI, procesoarele Raptor Lake-S Refresh vor fi în medie cu 3% mai rapide decât cele de generația a 13-a, dar modelul Core i7 va fi cu 17% mai rapid în sarcini multiprocesor datorită nucleelor suplimentare.

  Diapozitivul MSI dezvăluie, de asemenea, faptul că procesoarele Raptor Lake-S Refresh utilizează aceeași tehnologie de fabricație Intel 7 de 10 nm ca și procesoarele de generația a 13-a. Cu toate acestea, ele vor beneficia de frecvențe DDR5 mai mari și îmbunătățiri ale memoriei cache L3.

  Aici este o listă cu specificațiile și prețurile raportate pentru procesoarele Intel Raptor Lake-S Refresh:

  ProcesorPrețNuclee/FireFrecvență de bază/ Frecvență Turbo maximăCache (L3)TDP
  Core i9-14900K / Core i9-14900KF$695 / $66024 / 32 (8+16)3.2 / 6.0 GHz36MB125W
  Core i7-14700K / Core i7-14700KF$485 / $47020 / 28 (8+12)3.4 / 5.6 GHz33MB125W
  Core i5-14600K / Core i5-14600KF$380 / $34514 / 20 (6+8)3.5 / 5.3 GHz24MB125W

  Sursa: Informațiile despre prețuri și specificații sunt obținute din scurgeri de informații și nu sunt oficiale.

  Perspective

  Procesoarele Intel Raptor Lake-S Refresh nu au fost încă anunțate oficial, așa că nu luați nimic scris în acest articol ca pe un fapt. Cu toate acestea, scurgerile de informații și rapoartele indică faptul că această serie de procesoare actualizate poartă numele potrivit, deoarece îmbunătățirile pe care le aduce nu sunt semnificative.

  Potrivit Tom’s Hardware, procesoarele Raptor Lake-S Refresh oferă o performanță între 1% și 3% mai mare decât seria actuală Raptor Lake, așa cum este prezentat în proiecțiile interne ale performanței procesoarelor Intel. Scurgerile de informații de la MSI arată și ele o creștere de performanță de 3%, dar, de asemenea, o posibilă creștere de performanță de până la 17% în sarcini multiprocesor pentru modelul neanunțat Core i7-14700K.

  Va trebui să testăm procesoarele Intel Core de generația a 14-a în propriul nostru laborator pentru a vedea cu adevărat ce au de oferit. Cu toate acestea, dacă scurgerile de informații sunt în apropierea realității, s-ar putea să fie mai înțelept să așteptați sosirea procesorului Intel Arrow Lake de generația a 15-a, care se zvonește că va fi cu 21% mai rapid decât Raptor Lake.

  Dacă Intel planifică să lanseze procesoarele Raptor Lake-S Refresh în cadrul evenimentului Intel Innovation din septembrie și să le aducă pe piață în luna octombrie, nu va dura mult până când vom afla mai multe despre acestea. Urmați acest articol pentru a fi la curent cu cele mai noi informații despre procesoarele Intel Raptor Lake-S Refresh.

  Sursa imagine: Intel

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante