More

  iPhone 15 vs 14. Principalele diferențe dintre noul model și cel anterior

  SmartphoneiPhoneiPhone 15 vs 14. Principalele diferențe dintre noul model și cel anterior

  Telefoanele iPhone de la Apple sunt mereu în centrul atenției, iar iPhone 15 nu face excepție. Cu lansarea iminentă a acestui model, se așteaptă ca Apple să ne impresioneze cu caracteristicile sale avansate și inovatoare. În acest articol, vom explora diferențele majore între iPhone 15 și predecesorul său, iPhone 14. De la design și ecran până la performanță și camera foto, vom analiza îmbunătățirile și inovațiile pe care le aduce noul iPhone 15.

  Data lansării și disponibilitatea

  Conform acestui articol, lansarea oficială a iPhone 15 va avea loc pe 12 septembrie. Operatorii de telefonie mobilă din Statele Unite au cerut chiar angajaților lor să nu își ia concediu în acea zi, semn că Apple pregătește un eveniment important. Precomenzile pentru noul iPhone ar putea începe pe 15 septembrie, iar vânzările oficiale să înceapă pe 22 septembrie. Acestea sunt estimări bazate pe lansările anterioare, dar trebuie să așteptăm confirmarea oficială din partea Apple.

  Ecran și design

  Unul dintre aspectele importante ale oricărui smartphone este ecranul, iar iPhone 15 aduce unele îmbunătățiri semnificative față de iPhone 14. În timp ce iPhone 14 avea un design similar generațiilor anterioare, iPhone 15 va beneficia de tehnologia Dynamic Island pentru toate versiunile sale. Astfel, chiar și variantele de bază vor avea posibilitatea de a utiliza această tehnologie, care permite transformarea decupajului pentru cameră într-un element interactiv pentru afișarea notificărilor și widgeturilor.

  De asemenea, versiunile Pro ale iPhone 15 vor avea ecrane cu o rată de reîmprospătare mai mare, datorită tehnologiei ProMotion. Aceasta permite ajustarea frecvenței de la 1 până la 120 Hz, în funcție de sarcina solicitată. În schimb, modelele standard vor avea ecrane cu o rată de reîmprospătare de 60 Hz. Ambele versiuni vor fi disponibile cu ecrane de 6,1 și 6,7 inci, dar variantele „Pro” vor avea margini mai subțiri, oferind un aspect mai elegant.

  Schimbări în design

  iPhone 15 va aduce și alte modificări importante în ceea ce privește designul. De exemplu, butonul fizic pentru modul silențios va fi înlocuit cu un buton programabil numit Action Button. Utilizatorii vor putea personaliza funcționalitatea acestui buton, putând atribui diferite acțiuni, precum activarea camerei sau a lanternei.

  De asemenea, se speculează că versiunile Pro ale iPhone 15 vor renunța la rama din oțel inoxidabil în favoarea unui aliaj de titan mai ușor și mai rezistent. Panoul din spate al noului telefon va fi realizat din sticlă mată, iar marginile care conectează partea laterală și cea frontală vor fi mai puțin ascuțite, pentru a conferi o senzație de confort în timpul utilizării. Există zvonuri că aceste versiuni ar putea primi denumirea de „Ultra”, în loc de „Pro”. Aceeași denumire este folosită și pentru ceasurile inteligente Apple Watch, care utilizează titan în construcția lor.

  Îmbunătățiri în ceea ce privește camera foto

  Cu lansarea seriei iPhone 14 anul trecut, Apple a adus două îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capabilitățile de fotografiere. Toate cele patru modele au primit o cameră frontală îmbunătățită, cu autofocus, iar versiunile Pro au fost echipate cu un nou senzor de 48 de megapixeli, înlocuind senzorul de 12 megapixeli.

  Potrivit zvonurilor, iPhone 15 va beneficia de un nou senzor de la Sony, cu un control îmbunătățit al expunerii, înlocuind camerele Samsung de pe modelele actuale. De asemenea, se presupune că versiunile de bază ale noului telefon vor primi o cameră principală de 48 de megapixeli, deși aceasta va fi diferită de cea montată pe versiunile Pro.

  Cel mai avansat model, iPhone 15 Pro, probabil va avea o cameră periscopică, care oferă un zoom optic de 5x sau 6x. Aceasta va depăși capacitățile actualei camere cu zoom de 3x, permițând realizarea de fotografii mai detaliate fără pierderi de calitate, inclusiv în condiții de iluminare scăzută.

  Performanță și specificații hardware

  În ceea ce privește performanța, noul iPhone 15 vine cu unele îmbunătățiri semnificative. Se estimează că variantele de bază ale iPhone 15 vor utiliza același chipset A17 Bionic ca și variantele Pro ale iPhone 14. În schimb, variantele „Pro” sau „Ultra” ale iPhone 15 vor fi echipate cu un nou chipset A17 Bionic, despre care se spune că oferă o performanță superioară și un consum mai mic de energie.

  Principala diferență între cele două chipseturi este reprezentată de procesul de fabricație de 3 nanometri, care permite plasarea unui număr mult mai mare de tranzistori pe aceeași suprafață. A17 Bionic poate avea între 18 și 24 de miliarde de tranzistori, comparativ cu aproximativ 16 miliarde în cazul A16.

  De asemenea, se așteaptă ca memoria RAM să fie îmbunătățită. Variantele standard ale iPhone 15 vor rămâne cu 6 GB de RAM, dar este posibil să beneficieze de o versiune mai rapidă de memorie LPDDR5, similară cu cea utilizată pe iPhone 14 Pro anul trecut. În ceea ce privește variantele „Pro” ale iPhone 15, acestea vor fi echipate cu 8 GB de RAM, ceea ce va îmbunătăți performanța și multitasking-ul, permițând utilizatorilor să păstreze mai multe aplicații active în fundal.

  Conectivitate și încărcare

  În octombrie 2022, Apple a anunțat că va trece la standardul USB-C pentru viitoarele modele de iPhone, pentru a se conforma cerințelor Uniunii Europene. Se estimează că noile modele de iPhone vor suporta încărcare rapidă de până la 35 W, în timp ce iPhone 14 suportă încărcare rapidă de până la 20 W. Această îmbunătățire va reduce semnificativ timpul necesar pentru încărcarea completă a bateriei.

  Prețuri și disponibilitate în România

  Prețurile pentru modelele de bază ale iPhone 15 se estimează că vor rămâne la același nivel cu cele ale seriei 14, începând de la 799 de dolari. Cu toate acestea, există discuții în cadrul Apple despre posibilitatea creșterii prețului pentru variantele Pro, având în vedere popularitatea acestora și dorința companiei de a-și crește veniturile. Un analist de la Barclays estimează că varianta Pro va crește cu 100 de dolari, iar versiunea Pro Max (Ultra) va fi cu 100-200 de dolari mai scumpă decât predecesorul său. Astfel, prețurile pentru noul iPhone 15 ar putea fi următoarele:

  • iPhone 15: 799 dolari (fără modificări)
  • iPhone 15 Plus: 899 dolari (fără modificări)
  • iPhone 15 Pro: 1099 dolari (cu 100 dolari mai scump)
  • iPhone 15 Pro Max: 1299 dolari (cu 100-200 dolari mai scump)

  Deocamdată, nu există informații concrete cu privire la data exactă de lansare și disponibilitatea iPhone 15 în România. Cu toate acestea, ținând cont de lansările anterioare, este de așteptat ca iPhone 15 să fie disponibil în România la scurt timp după lansarea oficială în Statele Unite și în alte țări, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii septembrie. Atunci vor fi anunțate și prețurile în lei.

  Razvan Alexandru
  Razvan Alexandruhttps://www.zona-it.ro/
  Dacă aveți sugestii, știri sau orice altceva legat de tehnologie pe care ați dori să le discutați cu mine, sunt mereu deschis la dialog și vă încurajez să mă contactați direct. Apreciem colaborările strânse și perspectivele inovative care ne permit să rămânem în avangarda domeniului. „Tehnologia ne unește, pasiunea ne ghidează”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Articole recente

  Alte articole interesante